Fascia- bindväv

Vad är fascia?

Fascian är kroppens grundstomme som håller allting på plats i kroppen. Fascia är levande vävnad och är om fascian stelnar så stelnar vi. När den är elastisk är vi mjuka och rörliga. Fascian är viktig för varje liten muskelrörelse och arbetar konstant, även när vi är stilla. Fascian är ett nätverk av bindväv (fascia kallas även för bindväv) utan början och slut, som går från topp till tå, från ytlig till djup och som omsluter allt; muskler, skelett, organ, nerver och celler.

När vi är stilla så kan dessa trådar klibba ihop och vi kan få olika problem. Fascian kan klämma åt runt musklerna som inte får tillräcklig plats vilket ger ett försämrar flödet i vårt lymfsystem genom olika ”stopp” och klämmer runt nerverna vilket försämrar signalen mellan nerver och hjärna.

Forskning har visat att det finns 6 ggr mer nervceller i vår fascia än i våra muskler och en låsning i fascian kan orsaka t ex smärta i ländryggen. Det är för att fascia binder samman högerfoten med vänstra höften, den vänstra höften med högra axeln. Därför kan en smärta man känner av en exempelvis det högra benet påverka den vänstra armen.

En ”sjuk” fascia bildar en ond cirkel då inflammation skapas, flödet av vätska och vårt immunförsvar påverkas vilket ger värk och därmed svårare för vila och återhämtning. Fascians hinnor förlängs och förkortas i takt med att musklerna arbetar och kan bli styva och orörliga vid för lite muskelaktivitet.

Om man har problem i fascian så brukar man känna sig stel med värk och kramp och försämrad rörlighet. Man kan även ha låsningar, inflammationer, övervikt, celluliter, hy utan lyster, migrän, kalla händer och fötter och trögt lymfsystem m.m. Ofta känner man sig stel på morgonen och det tar en stund att komma igång. Om man har ett fasciaproblem så får man ofta lymfproblem ( och tvärt om) så här kommer  även information om vårt lymfsystem:

Lymfsystemet och lymfans funktion

Lymfsystemet är viktigt för att kroppen ska kunna försvara sig mot infektioner av olika slag. Systemet består dels av så kallade lymfatiska organ vilka bildar speciella celler som deltar i försvaret mot infektioner, dels av ett nätverk av lymfkärl som transporterar en vätska som kallas lymfa. Lymfsystemet ansvarar inte bara mot infektioner utan även genom att direkt ta hand om bakterier och granulocyter med deras innehåll (bl.a. bakterier och bakteriegifter). Lymfsystemets filterfunktion tar hand om främmande ämnen som kommer in i våra kroppar. Exempel om vi andas in sot så förs soten från lungorna av lymfan.

Lymfan består av överskottsvätska som finns mellan cellerna och som har blivit utpressat i början av blodomloppets kapillärer. En del av vätskan sugs upp igen av kapillärerna, och en annan del sugs upp av lymfkärlen och bildar det vi kallar för lymfan. Lymfan innehåller även proteiner och vita blodkroppar som är viktiga för oss. Under ett dygn bildas 2–4 liter lymfa. Lymfkärl är uppbyggda på ungefär samma sätt som vener, men de har tunnare väggar för att lymfan lätt ska kunna sugas upp från den omgivande vätskan i vävnaderna. Precis som vener har de större lymfkärlen klaffar för att lymfan bara ska kunna transporteras i en riktning. Muskelsammandragningar i armarna och benen pumpar lymfan framåt mot den plats i bröstkorgen där lymfan töms i blodet.

Under ett dygn filtreras kapillärerna i hela kroppen (förutom njurarna) omkring 4 liter mer vätska än vad som absorberas. Det är lymfkärlssystemet uppgift att ta hand om detta vätskeöverskott, som man kallar för lymfan, och transportera tillbaka det till cirkulationssystemet. Detta förlopp kallar man för lymfdränage.

När man pratar om t ex celluliter, detox, hudproblem, muskulära problem, övervikt eller svullnader/ att kroppen samlar på sig vätska så kan lymfan vara den bidragande orsaken. Lymfsystemet kan man likna med ett avloppssystem som det då och då kan bli stopp i och lymfvätskan  flyter inte i rätt tempo och slagg blir kvar i vävnaderna. Dessa slaggprodukter tillsammans med proteiner och överskottsnäring bildar förtätningar i vävnaderna vilket såsmåningom leder till fettväv och inväxning av fascia. Det finns många orsaker till att lymfsystemet inte fungerar optimalt; en ”sjuk” fascia, hormoner, värk, mediciner, felaktig kost, stress, muskelspänningar, magbesvär, tajta kläder, operationer, stukningar, strålbehandling, medfött primärt lymfödem, åderbråck, p-piller…

Det finns många saker du kan göra själv för att få igång lymfsystemet  som att andas på rätt sätt och djupandas. Hos Anette herbalista kan du få Koppning, bindvävsmasage, gua sha, facial gua cha  som alla är behandlingar som främjar lymfflödet. Hemma kan du torrborsta och utföra olika rörelseövningar som änglavingar, Qigong, Tai Chi, vattengympa och promenader.  På min mottagning finns verksamma massageverktyg för hemmavård, som bidrar till lymf – och fascia stimulering. Jag visar dig hur de fungerar och hur du kan använda dem hemma,  Kontakta mig för mer information. 

Här kan du läsa mer om lymfsystemet och hur du kan boosta ditt lymfsystem.