Vad är fascia

Vad är fascia?

Fascia är det elastiska, sammanhängande nätverk i kroppen, som sträcker sig från ytan av huden ner till cellernas kärnor – och även in i cellkärnan. Detta omfattande nätverk är rörligt, anpassningsbart, fraktalt och oregelbundet. Fascian utgör den grundläggande strukturella konstruktionen i den mänskliga kroppen.

Fascia är ETT system, utan början och slut, som underhåller och upprättar sammankoppling, kommunikation och interaktion mellan olika delar av kroppen.

Vår kropp, allt i vår kropp, består av celler och substansen utanför cellerna, den Extracellulära Matrixen som vi förkortar till  (ECM)

En vävnad, är en grupp celler med liknande uppgift (muskelvävnad, skelettvävnad) och allt är omslutet av ECM.

Häng med nu, det blir en kort djupdykning  i Den Extracellulära Matrixen (ECM) men det är viktigt!

ECM består av fibrer (t.ex. kollagen) som står för stabilitet

… och den flytande, gelliknande grundsubstansen (inkl. hyaluronsyra, glukosaminoglykaner och vatten) som ser till att cellmigrering, stötdämpning och glidförmågan fungerar som det ska.

Den här strukturen möjliggör för sammankoppling och kommunikation mellan alla delar i kroppen.

Fascia, är den extracellulära matrixen och de celler som skapar och underhåller ECM (t.ex. fibroblaster och fasciacyter).

Fascia är en med andra ord en otroligt anpassningsbar och formbar vävnad. Den ombildas, omformas och stärks eller försvagas efter de krav som ställs, alltså efter den belastning den utsätts för.

Flöde är liv! Så länge vi lever har vi ett flöde i kroppen.

Även om vi ligger still och inte rör oss speciellt så är det hela tiden en rörelse i kroppen som gör att vätskan i oss flödar, även om flödet är mindre.

Lever vi så andas vi, hjärtat slår och artärerna pulserar runt i kroppen. Mag-tarmkanalen bearbetar den mat vi äter och tarmarna rör sig.

Allt det här framkallar små rörelser, små pulseringar, som gör att det finns ett flöde som drar i kollagentrådar och signalerar till celler, som framkallar kemiska och elektriska signaler, men det är betydligt mindre än vid mer aktiv rörelse.

Ju mer aktivt vi rör oss ju mer effektivt blir flödet i kroppen. När pulseringar och flöde har upphört har också vårt kroppsliga liv tagit slut.

Stopp i flödet bygger upp ett för stort tryck i kroppen, vilket kan få stora konsekvenser

Då flödet i fascian stoppar upp, det kan var lokalt i någon del av kroppen, eller i värsta fall i hela kroppen, byggs ett högre tryck upp vilket trycker på och försämrar blodcirkulation, nervsignaler, lymftransport i det området.

Friktionen mellan fascians glidlager ökar och hela rörelsekedjor påverkas. Då det tar emot och glider sämre måste muskler ta i hårdare och vi börjar utföra kompensatoriska rörelsemönster, snedbelastning och överbelastning av vissa kroppsdelar och leder.

Då vi undviker att röra en arm eller någon speciell led så stagnerar fasciaflödet i den orörliga kroppsdelen och förvärrar det hela.

Vi blir mer och mer orörliga, får ett högre tryck i fascian, smärtreceptorer blir överretade och smärtan ökar.

Det är där vår behandling med djupvågsmaskin för fascia kommer så väl till pass!

Fascia som förtjockats, tätnat och fått försämrat flöde och glidförmåga ger många olika symptom. Kroppen upplevs tung och stum, kanske vätskefylld, den smärtar, dålig balans mm. Flödet i fascians stoppar upp och blir trögare. Då tätnar också kollagenfibrerna och kan ”klibba ihop”. Nervreceptorer utsätt för ett högre tryck och signalerar smärta, andra signaler kanske istället har svårt att komma fram på grund av trycket. Muskler kan gå i kramptillstånd då de hela tiden får signal att kontrahera. Inflammationer kan uppstå då transport och kommunikation i hela vävnaden blir störd och immunförsvaret försöker lösa problemen. En stram bindvävskedja kan också snedvrida skelettet så att balansen rubbas och slitage i leder uppstår. Hela rörelseapparaten påverkas med sämre koordination och uthållighet som följd. Orsakerna kan vara många, överbelastning, skador av yttre våld och trauma, inflammationer på grund av livsstil, felaktig kost, näringsbrist, oro, depression eller annan påverkan.

Det är tydligt att kroppen behöver rörelse för att bibehålla optimal ämnesomsättning och flöde i vävnaden. Slutar vi röra oss stoppar flödet upp och fascian klibbar ihop. Det är en bra vana att sträcka på sig och töja ut kroppen efter vila. Gärna ihop med gäspning som gör att vi djupandas och även stretchar lungorna. Gör det ont och tar emot så är det dock lätt att man undviker rörelsen vilket istället leder till stagnation i flödet.

Den mat vi äter, och annat vi stoppar i oss, som alkohol, tobak mm, påverkar också hur vi och därmed fascian mår! Viss mat är mer inflammationsframkallande, vilket också är individuellt hur olika vi tål olika saker.

Vad vi säkert vet är att överflöd av socker (om vi inte förbränner det direkt) påverkar fascian mycket negativt och gör att den blir mindre elastisk. Höga blodsockernivåer skadar fascian och gör den stel.

Även stress påverkar fascian på samma sätt. Stress ger höga nivåer av stresshormonet kortisol i kroppen och kortisol i sin tur plockar ut socker ifrån sockerdepåerna och ger därmed höga blodsockernivåer.

En frisk kropp har en frisk fascia! För att fascian ska må bra krävs att den viskoelastiska gelen, flödar utan restriktioner, åt alla håll och nätverket av kollagenfibrer rör sig obehindrat och inte hindrar flödet.

Då befinner sig kroppen i balans, homeostas. Flödet av näring och avfall till och från celler, lymf- och blodkapillärer fungerar, kommunikation mellan celler fungerar, nervsystemet och alla vävnader i kroppen fungerar.

Här kan du se en film som förklarar vad är fascia på ett bra och pedagogiskt sätt.

 

Vill du vet mer om våra behandlingar för fascia? Läs mer här

Vi har svårt att föreställa oss hur kroppen faktiskt ser ut

  • Människor som studerat anatomi har länge låtsas som att en död kropp och en levande kropp är samma sak. Det här har på djupet påverkat vår bild av hur kroppen ser ut.
  • Tack vare Dr. Jean Claude Guimberteau har du nu möjligheten att ändra uppfattning
  • Guimberteaus film på levande fascia från 2005 visar en helt annan sida av vår anatomi – och är något helt annat än det du hittar i anatomiböckerna.
  • Tips: Har du inte tid att se hela filmen kan du spola till 25:19 för exempel på hur det ser ut.

 


Av Camilla Ranje Nordin, Lärare i Fasciakunskap & Fasciabehandling

Axel Bohlin Founder & Editor, The Fascia Guide