Urinvägsinfektion

I dagens inlägg kan du lära dig mer om bla. urinvägsinfektion, blåskatarr, torra slemhinnor och naturlig hjälp vid dessa problem.

***Inlägget innehåller samarbetslänkar***

En vanlig anledning att man uppsöker en örtterapeut är underlivsbesvär, så som torra slemhinnor och eller återkommande urinvägsinfektioner. Efter ständiga återfall så fort antibiotikakuren tar slut, kan det kännas hopplöst för den drabbade. Det verkar som inget hjälper. Men häng med, det finns naturlig hjälp att få. Följ med, så ska jag lära  dig om kroppen med fokus på just urinvägarna.

Kroppens normalflora

I slemhinnorna som vaginan, näshålan, svalg, nedre delen av urinvägarna, i tjocktarmen och på kroppsytorna finns kroppens mikroorganismer. Tillsammans utgör dessa bakterier kroppens normalflora. De bakterier som utgör vår normalflora är normalt ofarliga och de ingår i kroppens immunförsvar. I tarmen finns det miljarder av dem. Men om bakterierna kommer på avvägar kan de orsaka allvarliga infektionssjukdomar, vilket kan hända om exempelvis tarmbakterier kommer över i urinvägarna eller bukhålan.

Abscess

Det finns vissa sjukdomar som kan göra så att det uppstår ett hål i magsäcken som magsår, eller Crohns sjukdom, eller cancer i tjocktarmen. Eftersom innehållet i magtarmkanalen inte är sterilt, kommer tarmbakterier på det sättet ut i den bakteriefria (sterila) bukhålan och utlöser en inflammation som leder till att en böld bildas. Då kan en abscess bildas, en ansamling av var, en varböld. Varansamlingarna kan flyta runt i bukhålan och det händer att de sjunker till nedre delen av buken, eventuellt ned i bäckenbotten. Även infektioner i underlivet och i urinvägarna kan sprida sig till bukhålan så att en abscess bildas. Abscesser i nedre delen av bäckenet kan ge diarré och starka urinträngningar. Symtom man kan få är ihållande feber, nedsatt allmäntillstånd, obehag eller smärtor i buken. Då kan man ta blodprov och om sänkan är hög och antalet vita blodkroppar är stort är det tecken på infektion.

Urinvägsinfektion

Ett annat exempel är urinvägsinfektion. Det orsakas av bakterier som kommit in i urinröret och tagit sig vidare upp i urinblåsan. Oftast stannar infektionen i urinröret och urinblåsan och kallas då blåskatarr. Det är den vanligaste formen av urinvägsinfektion. Om man har blåskatarr kan man behöva kissa ofta och det kan också svida mycket. Besvären brukar avta efter några dagar. Det är mycket viktigt att dricka mycket vatten vid urinvägsinfektioner, minst tre liter vätska per dygn, för då spolas bakterier ut med urinen och minskar risken för att bakterierna ska sprida sig till själv njurvävnaden. Persilja är bra att äta vid urinvägsinfektion.

Om barn får urinvägsinfektion ska man söka vård på en gång och barnen brukar få behandling med antibiotika. Urinvägsinfektion hos små barn kan vara svår att upptäcka.

Kvinnor får lättare blåskatarr eftersom en av anledningarna är att urinröret är kortare på kvinnor än på män. Mer än hälften av alla kvinnor får det blåskatarr någon gång under sitt liv. Ibland sprider sig bakterierna upp till njurarna och njurbäckenet. Då kallas det njurbäckeninflammation och det måste alltid behandlas med antibiotika. Annars finns det risk att njurarna blir skadade, eller att bakterierna sprider sig till blodet. Då kan man få blodförgiftning, sepsis, vilket är ett livshotande tillstånd.

Som örtterapeut stöter jag relativt ofta på, främst äldre kvinnor, med urinvägsbesvär. Ofta har kvinnorna fått upprepade antibiotikakurer, men så fort kuren avslutas, återkommer besvären. Att upprätthålla god urinvägshälsa är viktigt för kvinnor och män. Att uppnå detta kan vara särskilt utmanande för män som de åldras och för kvinnor efter klimakteriet. Normalt skulle friska slemhinnor i slidan och urinvägarna hjälpa till i detta men för postmenopausala kvinnor kan slemhinnorna i vaginan och urinvägar bli smala och torra vilket gör det svårare att upprätthålla god urinvägshälsa. Förutom att dricka mycket vatten och osötad tranbärsjuice kan tillskott med vissa botaniska ämnen motverka besvär som kan uppstå. Inom naturmedicin finns flera olika beprövade örter som kan hjälpa att få starkare slemhinnor och vet man med sig att man har dessa besvär, är man välkommen att boka en örtkonsultation med mig, antingen per telefon eller på min mottagning i Frölunda. Jag har stor erfarenhet i ämnet, och mina kunder brukar ofta känna sig nöjda med besöket. Jag brukar också alltid rekommendera att alltid ha hemma Uristatin som man kan ta vid behov. Uristatin är en kombination av olika örter som lugnar blåsan och andra vävnader i urinvägarna. Det bidrar till att upprätthålla en hälsosam balans av mikroorganismer och förhindrar oönskade bakterier att fästa i urinblåsans väggar. De fyra botaniska ingredienserna i Uristatin – uva ursi, buchu, echinacea och berberin – hjälper till att upprätthålla normal urinvägsflora, lindra irriterad vävnad i urinvägarna och andra områden i urinvägarna och förhindra att oönskade bakterier fäster vid blåsans väggar och urinröret.

En studie om uva ursi, en av de fyra botaniska ingredienserna i Uristatin, visade att efter 30 år hade alla 30 kvinnor i uva ursi-gruppen upprätthållit ett hälsosamt urinvägar. Buchu kan hjälpa till att lugna inflammerade vävnader, medan Echinacea och Berberine ger ytterligare fördelaktiga effekter.
En bra strategi för att upprätthålla urinvägshälsa är att dricka mycket rent vatten varje dag. Osötad tranbärsjuice eller tranbärsekstrakt i kapselform kan också tas vid behov för att surgöra urinen. När du kompletterar med Uristatin, bör tranbärsjuice eller tranbärsekstrakt avbrytas eftersom uva ursi och berberin fungerar bäst i alkalisk urin.

Östriolkräm för torra slemhinnor

Någonting som också är intressant är tillskott av östriolkräm.  Östriolkräm används mot torra slemhinnor i underlivet vilket man ofta får i klimakteriet av östrogenbrist. Den här krämen är som en vanlig hudkräm som appliceras på huden och behöver inte appliceras i underlivet, den fungerar utmärkt ändå! Det beror på att de flesta receptorer för östriol sitter i just underlivet. Oavsett var du smörjer kommer alltså östriolet att hitta rätt. Det gör att den passar bra då det inte är lämpligt att administrera vaginalt. Förutom att återbygga slemhinnorna i underlivet förebygger den här krämen även urinläckage och återkommande urinvägsinfektioner vilket man ofta drabbas av vid torrhet.

Vill du boka tid för en örtkonsultation är du välkommen att söka en ledig tid via boka direkt. Kontakta mig gärna om du har några frågor. Varmt välkommen!

 

Referenser: Bok: Sand Olav, Sjaastad V Oystein, Haug Egil, Bjålie G Jan, (2007) Människokroppen (2nd edition), Liber AB s.474

Referenser internet:

Hämtat den 19 januari 2019 https://medibas.se/handboken/kliniska-kapitel/mage-tarm/patientinformation/bukhala/varansamling-i-bukhalan/

Hämtat den 19 januari 2019 https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Urinvagsinfektion/