Tips på hur du stöttar levern!

Levern är kroppens största körtel och det näst största organet i vår kropp efter huden. Levern väger cirka 1,5 kilo. Levern har flera viktiga uppgifter, bland annat bildas en stor mängd kemiska ämnen som är viktiga för kroppens matsmältning och den hjälper till att reglera vår ämnesomsättning och renar blodet från tarmen.

***Inlägget innehåller samarbetslänkar till Mood Mama, med svensk kundtjänst och paketen skickas med Post nord ***

Levern lagrar bland annat sockret som vår kropp behöver och tar även hand om skadliga ämnen och förstör dem. Dessutom bryts många läkemedel ned i levern. I levern lagras också vitaminer, förråden av vitamin A och B12 kan räcka i några år, medan vitamin D-förråden räcker någon månad. Levern har en förmåga att växa ut igen, man kan operera bort bitar av levern och efter ett tag så växer den oftast ut till normal storlek igen.

Lever bryter ner toxiner

Leven producerar de flesta av plasmaproteinerna och omformar och inaktiverar många hormoner, giftämnen och läkemedel. Men eftersom en stor del av all läkemedelsmetabolism sker i levern så är just leverpåverkan av läkemedel är en av de mest rapporterade biverkningarna. Ett stort antal läkemedel kan ge upphov till leverskada. Den vanligaste är överdosering av paracetamol som kan leda till fulminant leversvikt och död. Leverskadan kommer efter något dygn. Alkohol är den vanligaste orsaken till allvarlig leverskada i västvärlden.

Eftersom levern är ett sådant viktigt organ är en sjukdom som leversvikt ett mycket allvarligt tillstånd i kroppen. Förutom att kroppen får problem med fettabsorptionen kan problem i koagulationsprocessen uppstå, och då kan blödningar lätt uppstå. Akut leversvikt är ett allvarligt tillstånd som i vissa fall kräver akut levertransplantation.

Din lever behöver rätt kost för att orka med sitt viktiga utrensningsarbete. Om man äter för mycket socker kan det synas i ansiktet i form av blemmor och rodnader och kroppen brukar kännas svullen, trött och ibland får man värk.

Genom att tillföra bra näring kan du stödja din lever. Exempel för bra näring för levern är blåbär, olivolja, nötter, kål och grapefrukt. Som örtterapeut har jag gång på gång sett hur vissa specifika växter kan ha förmåga att förbättra leverns avgiftningsfunktion och förbättring av leverns utsöndring av galla. 

Ett av dem är Kronärtskocka (Cynara scolymus) som sedan länge har använts inom naturmedicin som ett leverstärkande preparat. Kronärtskocka är även hjälpsamt vid etablerad fettlever. En annan ört, Silymarin (mjölktistel) bidrar med komponenter till antioxidanter som skyddar levercellerna från skador av fria radikaler. Silymarin förstärker levercellernas membran och hjälper till att upprätthålla leverns egna inbyggda antioxidantsystem. En annan storfavorit är Gurkmeja, som traditionellt har använts inom både TCM och den ayurvediska läran för att främja leverns funktion. Den mest effektiva komponenten av gurkmeja är ämnet kurkumin som är förutom ett färgämne även är en kraftfull antioxidant som ger många hälsofördelar för flera system i kroppen bla leder, levern, mag- och tarmkanalen samt cirkulationen. Kurkumin hjälper kroppen att bibehålla sitt normala inflammatoriska gensvar genom en optimerad produktion av cytokiner. Cytokiner spelar en viktig roll i kroppens naturliga reaktion på inflammation, infektion och trauma. Kurkumins leverskyddande effekt tror man beror på dess starka antioxidativa aktivitet och på att det hjälper till att upprätthålla en normal immunologisk respons i levern.

Kurkumin absorberas dock dåligt ur kosten men för att komma runt detta används en speciell patenterad teknik som parar ihop kurkumin med en fosfolipid. Just denna häftiga sammansättningen som jag själv både har använt och ordinerat massor med gånger är S.A.T. 

S.A.T. står för Silymarin, Artichoke och Turmeric och är enligt mig ett riktigt toppen tillskott för att skydda och stärka leverceller. Vill du läsa mera eller köpa det själv, kan du göra det här.

Tvåfasmetod

Levern använder en tvåfasmetod för avgiftning. I fas I omvandlas fettlösliga ämnen, inklusive toxiner, av cytokrom p450 enzymer till mellanliggande ämnen som, trots att de är mer vattenlösliga, ännu inte är färdiga att elimineras. Därefter fästes de mellanliggande ämnen som skapas under fas I i fas II till glutation-, svavel- eller metylgrupper som gör dem tillräckligt vattenlösliga för att utsöndras från levern i gallan. Om Fas 1 och Fas 2 inte är balanserat kan man få utrensningssymtom och känna sig extra trött, speciellt under en detoxkur. Innan ett avgiftningsprogram startar är det viktigt att uppnå optimal tarmfunktion. Det är därför viktigt att inkludera rikligt med fiber och gärna Probiotika + Prebiotika för att stödja eliminering av toxiner från kroppen genom att binda toxinerna som släpps ut i tarmarna från levern och förhindra deras reabsorption. Örter kan vara en fin hjälp för att balansera upp och stödja avgiftningen är till exempel maskros, boldo och schizandra. Maskros är dessutom så lätt att få tag i, växter överallt :). Se dock bara till att om du plockar maskrosor att det inte är nära en väg eller att man kört med gräsklippare över maskrosen. 

Gallan

Levercellerna har stor också Golgiapparat, som producerar galla (intill gallkapillärerna). Levern bildar 0,5–1 liter galla om dagen. Gallblåsan ligger på leverns baksida och sticker fram under den nedre leverkanten en liten bit under revbensbågen.

Gallan, som tillverkas i levern, är en gul vätska och vars uppgift är att hjälpa tarmarna finfördela fettet från maten. Gallan samlas och koncentreras i gallblåsan. Gallan innehåller syror, hormoner, vatten, salter och gallfärgämnen och förs till gallblåsan från levern via en av två grenar. Den andra grenen leder ut i tunntarmens översta del, tolvfingertarmen.

Gallan kan bara passera ut i tarmen när det finns föda som ska brytas ned. En ringmuskel vid mynningen till tunntarmen förhindrar att galla passerar vid andra tidpunkter. Den nybildade gallan lagras därför tillfälligt i gallblåsan i väntan på att den behövs. Gallblåsan koncentrerar gallan innan den lagras, och den rymmer ungefär 50 milliliter koncentrerad galla. Längre ned i tarmen sugs gallsalterna upp och förs tillbaka till levern, och kan återanvändas. Om du har problem med matsmältningen, får ont i magen efter måltid, ofta känner dig uppsvälld och gasig samt har problem med allergi eller födoämnesintolerans kan du behöva matsmältningenzymer för att hjälpa dig bryta ned maten ordentligt.

Bio-Gest® innehåller både saltsyra och en blandning enzymer som tillsammans bryter ned maten du ätit. Man tar en kapsel till varje måltid och många av mina kunder förundras sedan över att mage och tarmar för en gångs skull håller tyst! Inget bubblande, gurglande, rapande, pruttande eller gasigt obehag. Härligt va?

Jag håller på att skriva ett mer utförligt inlägg om gallan, men nu får det räcka för i kväll. Om du har frågor eller funderingar om din lever och hur man kan stötta den på kan du kontakta mig som örtterapeut för en konsultation. Du är varmt välkommen.

Önskar er en bra dag! Hälsningar Anette

 

 

 

Referenser: Bok: Sand Olav, Sjaastad V Oystein, Haug Egil, Bjålie G Jan, (2007) Människokroppen (2nd edition), Liber AB s. 406-407, 425

Internet:

Hämtat den 10 februari 2019 http://www.solunetti.fi/se/histologia/maksasolut/2/

Hämtat den 10 februari 2019 https://www.doktorn.com/artikel/fr%C3%A5n-topp-till-t%C3%A5-levern-gallbl%C3%A5san-och-bukspottsk%C3%B6rteln

Hämtat den 5 mars 2019 https://www.doktorn.com/artikel/fr%C3%A5n-topp-till-t%C3%A5-levern-gallbl%C3%A5san-och-bukspottsk%C3%B6rteln

Hämtat den https://www.karolinska.se/for-patienter/alla-mottagningar-och-avdelningar-a-o/levercentrum/levercentrum/leverns-funktion-och-symtom-vid-leversjukdom/

Hämtat den 5 mars 2019 https://lakemedelsboken.se/kapitel/mage-tarm/leversjukdomar.html#b2_26

Bild fråga 5 hämtat den 5 mars 2019 https://www.1177.se/Dalarna/Tema/Kroppen/Matsmaltning-och-urinvagar/Matsmaltningsorganen/

Hämtat den 5 mars 2019 https://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=2124

http://www.lakartidningen.se/OldWebArticlePdf/5/5932/LKT0704s210_213.pdf