Tips på hur du stöttar levern!

Levern är kroppens största körtel och det näst största organet i vår kropp efter huden. Levern väger cirka 1,5 kilo. Levern har flera viktiga uppgifter, bland annat bildas en stor mängd kemiska ämnen som är viktiga för kroppens matsmältning och den hjälper till att reglera vår ämnesomsättning och renar blodet från tarmen.

***Inlägget innehåller samarbetslänkar  ***

Levern lagrar bland annat sockret som vår kropp behöver och tar även hand om skadliga ämnen och förstör dem. Dessutom bryts många läkemedel ned i levern. I levern lagras också vitaminer, förråden av vitamin A och B12 kan räcka i några år, medan vitamin D-förråden räcker någon månad. Levern har en förmåga att växa ut igen, man kan operera bort bitar av levern och efter ett tag så växer den oftast ut till normal storlek igen.

Lever bryter ner toxiner

Leven producerar de flesta av plasmaproteinerna och omformar och inaktiverar många hormoner, giftämnen och läkemedel. Men eftersom en stor del av all läkemedelsmetabolism sker i levern så är just leverpåverkan av läkemedel är en av de mest rapporterade biverkningarna. Ett stort antal läkemedel kan ge upphov till leverskada. Den vanligaste är överdosering av paracetamol som kan leda till fulminant leversvikt och död. Leverskadan kommer efter något dygn. Alkohol är den vanligaste orsaken till allvarlig leverskada i västvärlden.

Din lever behöver rätt kost för att orka med sitt viktiga utrensningsarbete. Om man äter för mycket socker kan det synas i ansiktet i form av blemmor och rodnader och kroppen brukar kännas svullen, trött och ibland får man värk. Genom att tillföra bra näring kan du stödja din lever. Exempel för bra näring för levern är blåbär, olivolja, nötter, kål och grapefrukt. Som örtterapeut har jag gång på gång sett hur vissa specifika växter kan ha förmåga att förbättra leverns avgiftningsfunktion och förbättring av leverns utsöndring av galla. 

 

En sttorfavorit är Gurkmeja, som traditionellt har använts inom både TCM och den ayurvediska läran för att främja leverns funktion. Den mest effektiva komponenten av gurkmeja är ämnet kurkumin som är förutom ett färgämne även är en kraftfull antioxidant som ger många hälsofördelar för flera system i kroppen bla leder, levern, mag- och tarmkanalen samt cirkulationen. Kurkumin hjälper kroppen att bibehålla sitt normala inflammatoriska gensvar genom en optimerad produktion av cytokiner. Cytokiner spelar en viktig roll i kroppens naturliga reaktion på inflammation, infektion och trauma. Kurkumins leverskyddande effekt tror man beror på dess starka antioxidativa aktivitet och på att det hjälper till att upprätthålla en normal immunologisk respons i levern. Den här gurkmejan är det mest studerade gurkmejatillskottet på marknaden och ingår i över 30 kliniska studier.

 

Tvåfasmetod

Levern använder en tvåfasmetod för avgiftning. I fas I omvandlas fettlösliga ämnen, inklusive toxiner, av cytokrom p450 enzymer till mellanliggande ämnen som, trots att de är mer vattenlösliga, ännu inte är färdiga att elimineras. Därefter fästes de mellanliggande ämnen som skapas under fas I i fas II till glutation-, svavel- eller metylgrupper som gör dem tillräckligt vattenlösliga för att utsöndras från levern i gallan.

Om Fas 1 och Fas 2 inte är balanserat kan man få utrensningssymtom och känna sig extra trött, speciellt under en detoxkur. Innan ett avgiftningsprogram startar är det viktigt att uppnå optimal tarmfunktion.

Det är därför viktigt att inkludera rikligt med fiber och gärna Probiotika + Prebiotika för att stödja eliminering av toxiner från kroppen genom att binda toxinerna som släpps ut i tarmarna från levern och förhindra deras reabsorption. Örter kan vara en fin hjälp för att balansera upp och stödja avgiftningen är till exempel maskros, boldo och schizandra. Maskros är dessutom så lätt att få tag i, växter överallt :). Se dock bara till att om du plockar maskrosor att det inte är nära en väg eller att man kört med gräsklippare över maskrosen. 

Gallan

Levercellerna har stor också Golgiapparat, som producerar galla (intill gallkapillärerna). Levern bildar 0,5–1 liter galla om dagen. Gallblåsan ligger på leverns baksida och sticker fram under den nedre leverkanten en liten bit under revbensbågen.

Gallan, som tillverkas i levern, är en gul vätska och vars uppgift är att hjälpa tarmarna finfördela fettet från maten. Gallan samlas och koncentreras i gallblåsan. Gallan innehåller syror, hormoner, vatten, salter och gallfärgämnen och förs till gallblåsan från levern via en av två grenar. Den andra grenen leder ut i tunntarmens översta del, tolvfingertarmen.

Gallan kan bara passera ut i tarmen när det finns föda som ska brytas ned. En ringmuskel vid mynningen till tunntarmen förhindrar att galla passerar vid andra tidpunkter. Den nybildade gallan lagras därför tillfälligt i gallblåsan i väntan på att den behövs. Gallblåsan koncentrerar gallan innan den lagras, och den rymmer ungefär 50 milliliter koncentrerad galla. Längre ned i tarmen sugs gallsalterna upp och förs tillbaka till levern, och kan återanvändas. Om du har problem med matsmältningen, får ont i magen efter måltid, ofta känner dig uppsvälld och gasig samt har problem med allergi eller födoämnesintolerans kan du behöva matsmältningenzymer för att hjälpa dig bryta ned maten ordentligt.

Om du har frågor eller funderingar om din lever och hur man kan stötta den på kan du kontakta mig som örtterapeut för en konsultation. Du är varmt välkommen.

 

 

 

 

Referenser: Bok: Sand Olav, Sjaastad V Oystein, Haug Egil, Bjålie G Jan, (2007) Människokroppen (2nd edition), Liber AB s. 406-407, 425

Internet:

Hämtat den 10 februari 2019 http://www.solunetti.fi/se/histologia/maksasolut/2/

Hämtat den 10 februari 2019 https://www.doktorn.com/artikel/fr%C3%A5n-topp-till-t%C3%A5-levern-gallbl%C3%A5san-och-bukspottsk%C3%B6rteln

Hämtat den 5 mars 2019 https://www.doktorn.com/artikel/fr%C3%A5n-topp-till-t%C3%A5-levern-gallbl%C3%A5san-och-bukspottsk%C3%B6rteln

Hämtat den https://www.karolinska.se/for-patienter/alla-mottagningar-och-avdelningar-a-o/levercentrum/levercentrum/leverns-funktion-och-symtom-vid-leversjukdom/

Hämtat den 5 mars 2019 https://lakemedelsboken.se/kapitel/mage-tarm/leversjukdomar.html#b2_26

Hämtat den 5 mars 2019 https://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=2124

http://www.lakartidningen.se/OldWebArticlePdf/5/5932/LKT0704s210_213.pdf