Tips på hur du kan stödja en cancersjuk

kvinna som håller sin hand bakom örat för att lyssna

Stöd från anhörig till en svårt sjuk person

Hej babes! I dag tänkte jag följa upp mitt föregående inlägg; ”vad du inte ska säga till en cancersjuk ” för i bland så sätter livet oss på olika prövningar och en av dess prövningar kan vara att en nära vän eller anhörig blir svårt sjuk. Då gäller det att veta hur vi ska stötte och hjälpa den sjuke.  Det är någonting som jag vet jag av egen erfarenhet inte är så lätt, så jag tänkte i dag dela med mig lite av mina tankar angående detta.

Stöd från vänner

När jag fick beskedet cancer så upplevde jag att flera av mina vänner och bekanta inte riktigt visste hur de skulle stödja mig. Det är ingenting som jag klandrar dem för, det finns inga självskrivna regler på hur man ska bete sig. Men att hålla sig borta och tänka ”jag ska inte störa” är nog bland det värsta man kan göra! Om du inte vet vad du ska säga, ja säg just det; – jag vill så gärna hjälpa dig men jag har ingen aning vad jag vet inte hur! Fråga! Visa att du finns!  Baserat på mina egna erfarenheter, har jag här samlat några tips på hur du som nära vän, familjemedlem, anhöriga, arbetskamrater, etc. kan ha i åtanke för att stödja den sjuke.

kvinna som håller sin hand bakom örat för att lyssna
Lyssna, lyssna, lyssna. Visa att du bryr dig. Hör av dig!

Dessa tips gäller också någon som genomgår en sorgeprocess av något slag, som förlust, depression, utmattningssyndrom eller liknande.

Det allra viktigaste är att höra av sig!

Jag var ibland för trött och för sjuk för att orka ta eget initiativ till att höra av mig. Ibland orkade jag inte ens svara i telefon.  Men ge inte upp, ring lite senare eller dagen efter. Det värmer att höra stöd från vänner. Inte bara via SMS eller sociala medier, ring, eller ännu bättre Kom förbi. Hälsa på! 

Här kommer jag faktiskt slänga ut en slägga, när min pappa dog i cancer 2015, fick jag INGET telefonsamtal från mina många vänner!!  Jag fick massa styrkekramar och hjärtan på Facebook, men det är inte likvärdigt som ett telefonsamtal när man får höra: ”Kan jag göra något för dig?”.

Det är mitt allra varmaste tips, ring och hälsa på. Finns till för personen. Visa att du bryr dig. På riktigt. Inte bara på sociala medier! Visa att du finns där, på riktigt! Oftast räcker det med att bara att sitta bredvid och lyssna. När du väl är hemma hos den sjuka personen, skippa klyschor som faktiskt kan mottas ganska irriterande, såsom; -”det blir nog bra ska du se”.

Vill personen berätta om sjukdomen och hur hen mår eller inte?” Det är en fråga som ställts till mig många gånger.  Ja, det är omöjligt att veta vad som rör sig i den andres huvud.  Därför är mina tips att du helt enkelt frågar: Vill du prata om sjukdomen/ behandlingen/ dina känslor eller är du sugen på att jag distraherar dig med mina kolossalt roliga historier/ skvaller från senaste festen/ detaljer från min senaste dejt etc.? Fråga personen helt enkelt, vad känner du för att prata om? Berätta att du finns här, att du gärna lyssnar.

Ibland kände jag behovet att få prata om sjukdomen, om mina rädslor.

Men om ingen frågar mig hur jag mår, artig som jag är, lät jag bli att berätta hur jag mådde. Därför är mitt tips till dig som vän eller anhörig; be den sjuke berätta vad den har på hjärtat. Låt den sjuke få tala från botten av sitt hjärta, utan tabuer, reservationer eller förlägenhet. Låt honom eller henne bestämma vad samtalet ska vara, få hen att känna sig trygg och bekväm.

Är man mycket sjuk (eller deprimerad, med utmattningssyndrom eller vad det nu kan vara, man kanske inte helt enkelt orkar prata) är det guld värt att säga; ”jag kommer förbi med matlådor åt dig”, eller ”vet du vad, jag bara älskar att tvätta fönster och mina är skinande rena därför jag vill gärna tvätta dina med,” eller ” lägg dig ner, jag vill bara stryka dig över pannan ett tag, vännen” … Hjälp den drabbade att uträtta de vardagliga saknar som att städa och handla, det kan vara guld värt i jobbiga situationer.

Visa ett genuint intresse för personen! Det är mitt varmaste råd. Att bara skriva via sociala medier räcker inte alltid. Jag kommer skriva mer inlägg med tips och råd, men nu kallar barnen.

Kramar i en hög!