Tips för att sluta småäta

Nu står julen runt hörnet och med det sagt så kan det hända att det slinker ner en och annan julgodis för mycket än vad du hade tänkt kanske?Därför tänker  jag i dagens inlägg gå djupare in i just temat småätande. För det finns mycket du själv kan göra för att minska ditt småätande i fall du upplever att det har gått ” över styr”.

***Inlägget innehåller samarbetslänkar  ***

Ju mer vi äter desto större mängd näringsämnen absorberas från tarmen. Det är endast genom att reglera hur mycket man äter som kroppen kan kontrollera hur mycket energi kroppen får. Vår medvetna upplevelse av hur hungriga eller mätta vi är bestäms i stor utsträckning av aktiviteten i två områden i hypotalamus.

Törst

I bland kan törst maskeras som hunger. Det beror på att hypotalamus i hjärnan reglerar både törst och hunger. När kroppen blir uttorkad kan hjärncentrat bli förvirrat, något som kan leda till att man upplever äter i stället för att dricka något och fylla på vätskedepåerna. Det här är ett bra tips för att kontrollera sitt överätande, att dricka tillräckligt. Om man känner sig hungrig mellan måltiderna ska man se över hur mycket man har druckit under dagen.

Sömn:

En annan sak som är viktigt att ha i åtanke är att för lite sömn kickar igång hormoner som är kopplade till aptiten och gör oss hungrigare. När vi är trötta vill kroppen dessutom ha snabb energi, något som kan göra oss sugen på socker och snabba kolhydrater även om vi egentligen inte är hungrig. Att sova bra och tillräckligt är med andra ord viktigt för vår vikt, någonting som inte alla känner till.

Serotonin: 

I  detta inlägg kan du läsa om hur serotoninbrist kan leda till sötsug och hur man från kärnorna av den afrikanska växten Griffonia simplicifolia kan utvinna 5-HTP  som är det närmaste försteget till signalsubstansen serotonin.

Serotonin är ett hormon som gör att vi mår bra, känner och glada och lyckliga och mindre sötsug.  Förutom att det kan hjälpa till vid sockersug, så är serotonin känt för att vara bra för sömnen, sexlust och aptit. Den kan även hjälpa tarmarnas rörelser. För lågt serotonin kan orsaka depression, magbesvär, oro, ån ältande, raseri, överdriven irritation och oförmåga att kontrollera sitt humör.

En annan sak som är kan vara bra att ta vid sockersug är krom. Krom är ett essentiellt näringsämne för människor. Det upprätthåller ett redan normalt blodsocker, det ökar känsligheten för insulin och brukar dämpa sötsug. Aptitdämpande antioxidanten liposyra

Vad mer kan man göra för att inte vara så hungrig och småsugen jämt? Finns det något bra som dämpar apriten? Ja, en antioxidant, liponsyra, kan hjälpa aptitdämningen.

Först; vad är en antioxidant? Antioxidanter är ämnen som förlänger cellens livslängd och motverkar vissa av de faktorer som oundvikligen leder till cellens förfall. En sådan faktor är fria syreradikaler. Dessa bildas som en biprodukt när våra celler förbrukar det syre vi andas in. De fria radikalerna kan skada känsliga molekyler som tex DNA (arvsmassa) och fleromättade fettsyror som våra cellmembran består av. Oxidativ stress är en term som innebär att nivån av fria radikaler i kroppen är förhöjd. Antioxidanter är ämnen som kan dra till sig de fria radikalerna och på så sätt oskadliggöra dem. Liponsyra förekommer i kroppens alla celler och kallas ibland för den universella antioxidanten. Ju äldre vi blir, desto mer nytta kan vi få av liponsyra. Det är en kraftfull antioxidant som bla främjar nivåerna av glutation och Q10, två viktiga ämnen för vår energibildning och för ett hälsosamt åldrande.

Liponsyra kan hjälpa dig att hålla blodsockret stabilt, förbättra insulinkänslighet och förbränna fett mer effektivt. Det kan dämpa aptiten samt vara hjälpsamt för viktminskning. Det håller de minsta blodkärlen friska och kan hjälpa vid neuropati. Det är särskilt hjälpsamt för nervcellerna i hjärnan när det kombineras med N-acetyl-karnitin. Liponsyra i kombination med L-acetyl-karnitin kan sänka blodtrycket och stimulera nybildande av nervceller. Man tar 1-2 kapslar per dag, helst på fastande mage.

Med dessa rader hoppas jag att jag kanske har gett dig några tips och råd när det gäller sockersug och överätning.

För att prata med en diplomerad örtterapeut kan du boka tid hos mig här. Då går vi tillsammans igenom tips och råd för dig.

 

 

 

 

 

Referenser: Bok: Sand Olav, Sjaastad V Oystein, Haug Egil, Bjålie G Jan, (2007) Människokroppen (2nd edition), Liber AB s. 188–189, 391–392

Internet:

Hämtat den 25 februari 2019 https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/leptin

Hämtat den 25 februari 2019 https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/kolecystokinin

Hämtat den 25 februari 2019 https://www.sportamore.se/magazine/kost-recept/darfor-ar-du-alltid-hungrig/