Probiotika Terraflora, når hela vägen till tunntarmen

***Inlägget innehåller samarbetslänkar till Mood Mama. Välj vilket språk du vill ha till produktbeskrivningen genom flaggan i vänstra hörnet. Svensk kundtjänst och paketen skickas med Post nord ***

Nyttiga bakterier till magen

Nu har vi sjungit in första advent här hemma, klätt julgranen och baren har fått dansa ” räven raskar över isen”. Dessutom var jag på ”Jul på Liseberg” med goda vänner på fredagskväll, vilket gör att julstämningen infinner sig ännu starkare. Det har varit en fin helg och jag känner mig laddad till topp inför denna nya arbetsvecka.

I dag tänkte jag prata med er om hur viktigt det är att tillföra rätt bakterier till vår mage och Terraflora. Det är lätt hänt att få i sig för mycket raffinerad, söt, fiberfattig mat vilket gör det svårt för de goda bakterierna i tarmen att arbeta och föröka sig, medan andra mer sockerälskande bakterier frodas tyvärr allt för väl.

Antibiotika

Jag har de senaste månaderna prövat en ny sorts probiotika som heter Terraflora™ Synbiotic (Probiotika + Prebiotika). Det är en ny spännande probiotika, eller synbiotika, eftersom den kombinerar endosporiska probiotiska bakterier med prebiotika från födoämnen som bidrar till matsmältningssystemets hälsa samt immunfunktion. Dessa bakterier imiterar den mikroflora som återfinns i traditionell kost och den som våra förfäder åt vilket känns väldigt logiskt egentligen.

Efter en misslyckad operation i tummen förra julen, då en nagelflisa lämnades kvar som orsakade mig en obehaglig infektion, hade jag inget annat val att ta en 10 dagars antibiotikakur. Som en del av er vet kan antibiotika slå ut den hälsosamma bakteriefloran i magen så jag har sedan dess stöttat kroppen med Terraflora till och från.

Det finns många olika probiotikamärken på marknaden. En del bra, en del bättre. Det som är viktigt att tänka på är att bakteriestammarna ska nå till rätt plats i vår tarm, levande. Det som jag gillar med Terraflora är att denna bredspektrums-probiotika skiljer sig från andra liknande produkter eftersom den kombinerar bakterier i sporstadiet med födoämnesbaserad prebiotika. Det sistnämnda förser bakterierna med näring när de hamnar i magen.

Bakterier i en frisk jordmån

En frisk jordmån är full av olika bakterier, bla endosporiska sådana. Förut när vi levde närmare naturen fick vi i oss mer sådana bakterier eftersom vi åt det vi själva odlade.

Endosporer skiljer sig från andra bakterier på så vis att de kan gå in i en annan livsfas som en försvarsmekanism. I den endosporiska fasen befinner sig bakterien i en sorts halvdvala i sin spor, en struktur som omsluter bakterien som en sorts frökapsel. När de yttre omständigheterna är gynnsamma kan sporen lösas upp och bakterien påbörja sin tillväxt.

I det här fallet innebär det att bakterierna i Terraflora kan överleva den fientliga, men ack så viktig magsyrefyllda miljön i magsäcken när vi svalt dem och vänta tills de hamnat i den mycket mer gemytliga tunntarmen – där först vaknar de till liv och kan uppfylla sin funktion med att bidra till, och reglera, mikrofloran i tarmen. Det här gör mig helt såld!

Tunntarmen- meckat för vårt immunförsvar

Kapillärer, små blodkärl, och lymfkärl, löper runt tunntarmen. Här finns mycket av vårt immunsystem. I tarmsystemet finns runt 80 procent av vårt immunförsvar, varav mesta delen finns i tunntarmen. Det är också i tunntarmen som tarmbakterierna och immuncellerna skickar signaler mellan varandra. På det sättet lär sig t.ex. kroppen vad som är skadligt och vad som är ofarligt. Precis som den brittiska läkaren Michael Mosley brukar jag tänka på tarmen som på en regnskog som behöver en stor variation med många olika sorters djur. Även om vi tycker om schimpanser vill vi inte ha en skog där det bara bor schimpanser.

Terraflora™ innehåller en uppsättning utvalda Bacillus-bakterier. Bacillus är en art som återfinns i traditionell kosthållning och det som våra förfäder åt. Det är kombinationen av stammar tillsammans med de uråldriga prebiotiska arterna av växter och svampar som så framgångsrikt imiterar den naturliga flora som finns i den här typen av kost. Vår egen mikroflora frodas när vi äter den här synbiotiska kombinationen.

Fördelar

Effektivitet: Det finns inget som kan överleva så många yttre attacker som en bakterie i sporstadiet. Stammarna i Terraflora™ påverkas inte av magsyra utan kommer oskadda att nå sitt mål i den nedre matsmältningsapparaten, dvs det mesta av tunntarmen samt tjocktarmen.

Utan FOS och inulin
Unikt sammansatt prebiotika med ekologiskt sjögräs, svampextrakt och humussyra. Allt från naturligt förekommande födoämnen rika på polyfenoler och polysackarider som främjar god tarmhälsa.

Antioxidanter: Terraflora™ innehåller de nya probiotiska stammarna Ribospore™ (Bacillus pumilus) och Bacillus megaterium EM144™ som visat sig kunna producera biotillgängliga karotenoider.

Hållbarhet: De flesta probiotiska tillskott med levande bakterier kräver kylförvaring och har kort hållbarhet. Endosporerna i Terraflora™ är naturligt okänsliga för värme och kräver ingen kylförvaring.

Användningsråd: Ta 1–2 kapslar per dag, med eller utan mat. Terraflora är framförallt avsedd för dig med någon form av magbesvär men det går även att använda som en immunstärkare.

Kroppen måste ständigt reagera och anpassa sig till världen runt omkring. När man så introducerar en ny mikrobisk balans måste kroppen även anpassa sig till det. I början kan du därför uppleva vissa förändringar, tex i avföringen. Den här reaktionen är helt normal och ett tecken på att din mikroflora håller på att anpassa sig till en ny miljö i tarmen. För de flesta går detta över inom 3–5 dagar. Det kan dock vara bra att börja lite långsamt med Terraflora enligt följande upplägg:

Första veckan: 1 kapsel varannan dag
Andra veckan: 1 kapsel varje dag
Tredje veckan och framåt: 1–2 kapslar dagligen

Om du är intresserad att läsa mer om terraflora eller testa på den själv, kan du läsa mer här.

Jag är som sagt supernöjd, det märks att den fungerar, i alla fall för mig. Att Terraflora är helt fri från FOS and inulin tycker jag är extra bra, eftersom det kan ge besvär med gaser hos känsliga personer med tex IBS.

Ha en fin dag kära läsare!