Hjälp vid pollenallergi

Allergi uppstår när kroppens immunförsvar överreagerar på så kallade allergen, eller retande ämnen, i omgivningen. Det finns många olika typer av allergier och allergisjukdomar. Vid allergi är man allergisk mot ett speciellt ämne. Reaktioner kan att till exempel få rinnande snuva, tungt att andas, kliande ögon eller hudutslag.

*** Inlägget innehåller samarbetslänkar ***

Pollenallergi

I Sverige är det vanligast att man är allergisk mot pollen och pälsdjur, men även vanligt att vara allergisk mot kvalster och mögel och olika typer av kontaktallergier. Det finns även ett starkt samband mellan allergi och astma.

Pollenallergi har ökat de senaste 20 åren och idag är var femte svensk drabbad. Vanligast är det att man är allergisk mot pollen från björk eller gräs, men många andra träd och växter kan också ge besvär. Forskarna vet inte säkert vad som orsakar pollenallergi, men risken för att drabbas ökar om en eller båda föräldrarna har allergi.

” Pollenallergi uppstår när immunförsvaret överreagerar på frömjöl i luften och bildar allergiantikroppar som placerar sig på så kallade mastceller i näsans, luftrörens och ögonens slemhinnor. Mastcellerna innehåller histamin och andra retande ämnen som frigörs när pollenkorn kommer in i kroppen, vilket leder till allergiska symtom.”

Hämtat den 21 januari 2019 https://www.astmaochallergilinjen.se/allergi/olika-typer-av-allergi/pollenallergi/

Till mig som örtterapeut kan man komma om man vill få tips och råd på hur man kan stötta kroppen vid pollenallergi. Mötet sker per telefon så du kan bo var som helst:) 

Det finns massa naturligt hjälp att få från växtriktet som kan lindra och i vissa fall, helt eliminera pollenallergin. Jag använder mig av örter, eteriska oljor, bark, aminosyror, goda bakterier m.m. i mina örtkonsultationer. En av mina favoriter är Quercetin, en sk växtpolyfenol från gruppen flavonoider och ett gult växtpigment som förekommer naturligt i många frukter, örter och grönsaker tex äpplen, kapris, libbsticka och lök.

Quercetin är bra på att stabilisera mastcellers membran vilket bidrar till att motverka utsöndring av histamin. Histamin är ett hormon och en signalsubstans som är aktivt i immunförsvaret. Det hjälper immunsystemet att försvara sig mot främmande ämnen – och är det som drar igång allergiska reaktioner.
Det gör den till ett utmärkt hjälpmedel vid allergier som tex pollenallergi och vissa födoämnesintoleranser. Quercitin är antiinflammatoriskt och hämmar bildandet av inflammatoriska cytokiner och prostaglandiner.
Quercetin har också visat sig vara hjälpsamt vid sk leaky gut (läckande tarm). Det motverkar att det bildas små mellanrum mellan cellerna i tarmen vilket är det som kännetecknar leaky gut. 

Välkommen att höra av dig om du vill snacka mer pollenallergi med mig! 

Andra allergier

Matallergi innebär att kroppen är överkänslig mot vissa födoämnen och är särskilt vanligt hos barn. Bland små barn är allergi mot komjölk och ägg vanligast, medan lite äldre barn oftast reagerar på nötter och jordnötter. Symtomen som man får vid matallergi visar sig oftast på huden i form av eksem eller nässelutslag, eller i tarmen och/eller magen. Man kan må illa, kräkas, bli förstoppad och får klåda i munnen.

Kontaktallergi orsakar eksem vid direktkontakt med ett ämne som man är allergisk mot. Här i landet är det vanligt att vid kontaktallergi är man allergisk mot nickel, parfym eller andra starka doftämnen. Kontaktallergi brukar man kalla för fördröjd allergi, det tar flera dagar för de T-lymfocytberoende allergiska reaktioner att utlösas.

Korsallergi kallas det när en allergisk person även reagerar på ämnen från en annan källa. Proteinerna i olika allergener kan likna varandra så mycket att immunförsvaret har svårt att skilja dem åt, vilket kan leda till korsallergi. Pollenallergiker kan t. ex. få besvär när de äter äpplen, nötter och stenfrukter. Det är ofta de känsligaste allergikerna som drabbas av korsallergi.”

Hämtat den 21 januari 2019 https://www.alk.se/allergi/vad-ar-allergi

Anafylax chock

Ibland, men det är ovanligt, kan man få en svårare allergisk reaktion som kan vara livshotande, så kallad anafylax chock. Några av dessa ämnen som kan ge en sådan allergisk chock finns i jordnötter, skaldjur, fisk och mjölk, men även hos getingar och bin.Först kan man känna att läpparna och tungan domnar och/eller att man blir röd i ansiktet. Klåda kan uppstå som ofta börjar i hårbotten och sedan sprider sig till ansiktet, näsan och tungan. Snabb behandling krävs. Om man är medveten att man få en allergisk chock ska man alltid ha med sig adrenalin för injektion. Adrenalinsprutan ser ut som en penna och tas i muskeln på lårets yttersida. Det går att sticka genom tunnare kläder vid behov.

 

 

Referenser: Bok: Sand Olav, Sjaastad V Oystein, Haug Egil, Bjålie G Jan, (2007) Människokroppen (2nd edition), Liber AB s. 350

Internet:

Hämtat den 21 januari 2019 https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Allergisk-chock/

Hämtat den 21 januari 2019 https://www.astmaochallergilinjen.se/allergi/olika-typer-av-allergi/

Hämtat den 21 januari 2019 https://www.astmaochallergilinjen.se/allergi/olika-typer-av-allergi/pollenallergi/

Hämtat den 21 januari 2019 https://www.alk.se/allergi/vad-ar-allergi