Plast, blekningsmedel och annat skit i tepåsar

tekopp med citronmeliss i bakgrunden

Midsommar står för dörren och våra underbara medicinalväxter sägs ha som mest kraft just midsommarveckan. Självklart har jag plockat och torkat massa härliga växter som jag har för eget bruk, mitt eget hemmaapotek mot diverse förkylningar, magvärk, virus, ögoninflammation, schampo, hosta, kramper och sår med mera. Jag, som örtterapeut, använder själv många olika sorters teer och infusioner för mitt dagliga välmående, teer gjort på örter som jag har plockat och torkat själv.

Jag dricker aldrig eller mycket sällan i vanliga kommersiella tepåsar. Varför krångla till det med te i sil kanske du undrar? En av anledningarna är för att jag avskyr tanken på att dricka plast och blekningsmedel, som tyvärr finns i alldeles för många tepåsar som du köper på våra vanliga matvaruaffärer. Om plast i tepåsar som i sin tur spetsar teet med flera miljarder bitar nanoplast kan man läsa i en kanadensisk studie som publiceras i tidskriften Environmental science & technology. Forskarna lät tepåsar av plast dra i 95-gradigt vatten och kunde sedan visa att påsen hade släppt ifrån sig cirka 11,6 miljarder bitar mikroplast och 3,1 miljarder bitar nanoplast till det färdiga teet. Förfärligt rent ut sagt!

Men det är inte bara plasten som bekymrar mig, det är att i kommersiella tepåsar har ofta örterna oxiderats. Har du någon gång öppnat en kryddburk och undrat ”Vad finns här?” eftersom det förlorade all sin lukt och vitalitet? Örter luktar eftersom de innehåller flyktiga oljor, vilket är det som gör dem till medicin. Så lukt är inte bara för att behaga, utan det är också ett tecken på den återstående vitaliteten hos örten som är avsedd att vidarebefordras till dig; att läka och ge näring. Tepåsar är desamma – de flesta har tappat sin vitalitet när de kommer till dig.

En annan viktig faktor är att man inte vet inte hur gammalt teet är. Det ska sorteras, importeras, livsmedelsgodkännas, tillverkas, förpackas, transporteras m.m. Ofta kan teet vara 18 månader gammal redan innan det kommer till butikshyllan. Är den terapeutiska verkan kvar i teet? Tveksamt- eller mycket lite skulle jag gissa.

Dessutom, den terapeutiska verkan i teet är för liten. En tepåse till en tekopp har för liten medicins verkan, du behöver oftast 2 matskedar av örten för att känna verkan (mindre om du använder dig av rötter), vilket är nästan 6 gånger mer än en vanlig tepåse.

 

Så har gör jag ett riktigt bra medicinskt te:

Kamomillte, bra mot magkramper och mensvärk bland annat.

Jag köper eller plockar örter i bulk. Steg 2 matskedar löviga örter (mycket mindre om det är rötter) i 1,5 koppar vatten (eller ¼ kopp örter i en liter vatten).

Låter de dra i 30 minuter till 24 timmar beroende på syfte (lång infusion extraherar mer av beståndsdelarna). Beroende på symtom kan intas teet 2–3 ggr per dag. Biverkningar är till skillnad mot andra läkemedel få eller inga. Vill du läsa mer om örtmedicin och hur det fungerar, kan du läsa mera här.

Välkommen att kontakta mig vid eventuella frågor eller funderingar. Ha en fin midsommarvecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × ett =