Plast, blekningsmedel och annat skräp i tepåsar

tekopp med citronmeliss i bakgrunden

Vad finns det i tepåsar?

Jag dricker aldrig eller mycket sällan te i vanliga kommersiella tepåsar, utan föredrar tesil.

Varför krångla till det med te i sil kanske du undrar? En av anledningarna är för att jag avskyr tanken på att dricka plast och blekningsmedel, som tyvärr finns i alldeles för många tepåsar som du köper på våra vanliga matvaruaffärer. Om hur mycket plast det finns i tepåsar (flera miljarder bitar nanoplast) kan man läsa i en kanadensisk studie som publiceras i tidskriften Environmental science & technology. Forskarna lät tepåsar av plast dra i 95-gradigt vatten och kunde sedan visa att påsen hade släppt ifrån sig cirka 11,6 miljarder bitar mikroplast och 3,1 miljarder bitar nanoplast till det färdiga teet. Förfärligt rent ut sagt!

Men det är inte bara plasten som bekymrar mig, det är att i kommersiella tepåsar har ofta örterna oxiderats. Har du någon gång öppnat en kryddburk och undrat ”Vad finns här?” eftersom det förlorade all sin lukt och vitalitet? Örter luktar eftersom de innehåller flyktiga oljor, vilket är det som gör dem till medicin. Så lukt är inte bara för att behaga, utan det är också ett tecken på den återstående vitaliteten hos örten som är avsedd att vidarebefordras till dig; att läka och ge näring. Tepåsar är desamma – de flesta har tappat sin vitalitet när de kommer till dig.

En annan viktig faktor är att man inte vet inte hur gammalt teet är. Det ska sorteras, importeras, livsmedelsgodkännas, tillverkas, förpackas, transporteras m.m. Ofta kan teet vara 18 månader gammal redan innan det kommer till butikshyllan. Är den terapeutiska verkan kvar i teet? Tveksamt- eller mycket lite skulle jag gissa.

Dessutom, den terapeutiska verkan i teet är för liten. En tepåse till en tekopp har för liten medicins verkan, du behöver oftast 2 matskedar av örten för att känna verkan (mindre om du använder dig av rötter), vilket är nästan 6 gånger mer än en vanlig tepåse.

 

Så gör du ett riktigt bra medicinskt te:

Kamomillte, bra mot magkramper och mensvärk bland annat.

Köp (eller plocka) örter på bulk, alltså ett paket med exempelvis åkerfräken eller kamomill.

Till det tar du 2 matskedar löviga örter (mycket mindre om det är rötter) i 1,5 koppar kokande vatten. Låt de dra i 30 minuter till 24 timmar beroende på syfte (lång infusion extraherar mer av beståndsdelarna och har alltid locket på). Beroende på symtom kan intas teet 2–3 ggr per dag. Biverkningar är till skillnad mot andra läkemedel få eller inga. Vill du läsa mer om örtmedicin och hur det fungerar, kan du läsa mera här.

Välkommen att kontakta mig vid eventuella frågor eller funderingar.