Örtmedicin

Naturmedicin

Örtmedicin

Örtmedicin/Fytoterapi är en av de äldsta och mest beprövade terapiformerna inom den komplementära och alternativa medicinen. WHO räknar med att ungefär 80 % av världens befolkning använder sig i huvudsak av örter som läkemedel idag. Jag är diplomerad örtterapeut (fytoterapeut) och hos mig kan du få råd och rekommendationer för att lindra besvär och för att hjälpa din kropp till bättre hälsa, antingen på min mottagning eller via telefon. Jag försöker hitta orsaken till ditt problem och inte bara lindra symtomet, därför skräddarsys alla behandlingar alltid efter dig.

Örtmedicin består av behandling med medicinalväxter i förebyggande syfte och vid akuta och kroniska tillstånd för att förbättra människors mående. Många av örternas verksamma ämnen kan vara till god hjälp vid bland annat utmattning, matsmältningsbesvär, trötthet, värk eller hormonella problem som PMS eller klimakteriebesvär. Sömnproblem, stress och oro är andra symtom där örter och kosttillskott effektivt kan hjälpa till.

Presentkort: Det finns även presentkort att köpa om du vill ge bort någon av våra behandlingar.

Vanliga åkommor som kan behandlas framgångsrikt med örtmedicin är:
• Sömnsvårigheter, trötthet, nedstämdhet, stress, oro, ångest och utmattning
• Huvudvärk, migrän
• Cirkulationsstörningar – ödem mm
• Andningssvårigheter – allergi, astma, bronkit, sinusit
• Urinvägsproblem – Infektioner, inkontinens
• Muskel och ledbesvär – artrit, inflammationer
• Mag / Tarmbesvär – matsmältningsproblem, diarré, trög mage.
• Hudbesvär – eksem, psoriasis, dermatit, urticaria, akne, herpes, svamp
• Gynekologiska problem – mensrelaterade besvär så som exempelvis pms, endometrios, PCOS, fertilitet, prostatit.

Örtmedicin i olika former

Örterna förekommer inom den västerländska traditionen främst i form av tinkturer, som är alkoholextraktion av örter eller som kapslar eller tabletter. Att dricka teer, dvs. torkade örter med olika medicinalörter kan ha stor effekt på vårt mående. Olika örtextrakt, omslag, inhalation, pulver och salvor kan också rekommenderas.

Örtmedicin och andra läkemedel

En del läkemedel går utmärkt att kombinera med olika örtpreparat, antingen vid sidan av som komplement eller som alternativ. Men det är viktigt att alltid samtala med en kvalificerad örtterapeut och läkare innan du tar örter i samband med mediciner eftersom det kan förekomma interaktioner. En örtterapeut har kunskap om farmakologin samt de fysiologiska effekterna av en ört samt möjliga interaktioner med vanliga läkemedel och kan därför rekommendera örter på ett säkert och effektivt sätt.

Ordlista

Inom örtmedicin kan de ibland förekomma ord eller uttryck som kan vara bra att känna till. Här är de samlade i en örtmedicinordlista.

Boka behandling

Till ALLA er som tvekar eller inte orkar.

Boka tid hos Anette!! Gör det bara. Ni kommer inte ångra er. Hon har hjälp mig så mycket med mina problem, när det kännts som att ingen annan läkare har brytt sig. Boka och må bra.

Erika

”Tack för att du hjälpt mig att få bukt på mina återkommande urinvägsbesvär. Jag är så tacksam”

Eva

”Med ett varmt och professionellt sätt har Anette hjälpt mig att komma på ”andra sidan” när det kommer till min ångest och sömnproblem. Jag är så tacksam”🙏

Ann-Sofie

”Tack vare Anette behöver jag inte längre min blodtrycksmedicin. Jag mår toppen och känner mig mycket yngre. Varmt tack ska du ha”/

Siv

”Hon är kunnig, saklig och rar. Svarar på alla ” dumma” frågor också”

Vera

Anette! Du har ”räddat” mitt äktenskap ☺ Min PMS höll på att göra mig vansinnig. Nu mår jag så mycket bättre. Tack så himla mycket!

Fathia

Jag mådde så dåligt av den antidepressiva medicinen jag fått ordinerat av mig. Fick trög mage, noll sexlust och blev som ett sandpapper i munnen. Kände ingenting, varken glädje eller ledsamhet. Efter några samtal med Anette mår jag nu mycket bättre, hon har stärkt min kropp och jag har fasat ut medecinen. Jätteglad för det.

Lars