Örtmedicin

Örtmedicin

Örtmedicin/Fytoterapi är en av de äldsta och mest beprövade terapiformerna inom den komplementära och alternativa medicinen. WHO räknar med att ungefär 80 % av världens befolkning använder sig i huvudsak av örter som läkemedel idag. Jag är diplomerad örtterapeut (fytoterapeut) och hos mig kan du få råd och rekommendationer för att lindra besvär och för att hjälpa din kropp till bättre hälsa, antingen på min mottagning eller via telefon.

Växtmedicin består av behandling med medicinalväxter i förebyggande syfte och vid akuta och kroniska tillstånd för att förbättra människors mående. Många av örternas verksamma ämnen kan vara till god hjälp vid bland annat utmattning, matsmältningsbesvär, trötthet, värk eller hormonella problem som PMS eller klimakteriebesvär. Sömnproblem, stress och oro är andra symtom där örter och kosttillskott effektivt kan hjälpa till.

Kostnadsfri rådgivning 10 minuter

  Ring 073 055 60 22

Välkommen
Anette

Boka behandling

Vanliga åkommor som kan behandlas framgångsrikt med örtmedicin är:
• Sömnsvårigheter, trötthet, nedstämdhet, stress, oro, ångest och utmattning
• Huvudvärk, migrän
• Cirkulationsstörningar – ödem mm
• Andningssvårigheter – allergi, astma, bronkit, sinusit
• Urinvägsproblem – Infektioner, inkontinens
• Muskel och ledbesvär – artrit, inflammationer
• Mag / Tarmbesvär – matsmältningsproblem, diarré, trög mage.
• Hudbesvär – eksem, psoriasis, dermatit, urticaria, akne, herpes, svamp
• Gynekologiska problem – mensrelaterade besvär så som exempelvis pms, endometrios, PCOS, fertilitet, prostatit.

Örtmedicin i olika former

Örterna förekommer inom den västerländska traditionen främst i form av tinkturer, som är alkoholextraktion av örter eller som kapslar eller tabletter. Att dricka teer, dvs. torkade örter med olika medicinalörter kan ha stor effekt på vårt mående. Olika örtextrakt, omslag, inhalation, pulver och salvor kan också rekommenderas.

Örtmedicin och andra läkemedel

Patienter som tar vanliga läkemedel kan även använda örtpreparat, antingen vid sidan av som komplement eller som alternativ. Men det är viktigt att alltid samtala med en kvalificerad örtterapeut och läkare innan du tar örter i samband med mediciner eftersom det kan förekomma interaktioner. En örtterapeut har kunskap om farmakologin samt de fysiologiska effekterna av en ört samt möjliga interaktioner med vanliga läkemedel och kan därför rekommendera örter på ett säkert och effektivt sätt.

Ordlista

Inom örtmedicin kan de ibland förekomma ord eller uttryck som kan vara bra att känna till. Här är de samlade i en örtmedicinordlista.