Örter mot ångest och oro

bild på en stressad, ångesfylld kvinnas halva ansikte

Lite fjärilar i magen inför en viktig händelse, gå-till-tandläkar-oro eller tentaångest. Hands up alla ni som någon gång känt den känslan??

**Inlägget innehåller samarbetslänkar med Mood mama **

Ångesten komma i flera olika former och i flera olika styrkor. Ångesten kan göra så att vi ”skärper” oss och presenterar ännu lite bättre, men den kan även göra så att livet känns som ett fängelse och stressar vår kropp med kortisoldysreglering som följd. Men även om ångestens styrka är varierande, kan vi slå fast i att ångesten är lika oinbjuden till vår kropp. Oberoende i vilken form den hälsar på.

Flera av mina läsare har kontaktat mig med önskemål om tips för lugnande örter vid ångest. Dagens inlägg handlar därför om örter med en lugnande och rogivande effekt.

Moder jord har gett oss ett rikt utbud på örter, en del finns här i Sverige och vi kan plocka dem själva, och alla de jag presenterar här är lätta att få tag på i exempelvis en hälsokostaffär eller ett naturapotek.

närbild på hand som plockar valeriana
Valeriana, eller vänderot som den heter på svenska.

Valeriana

Det är en välkänd ört för att lugna nerver och ångest och du kan även använda den för att sova bättre. Den rekommenderas även vid mensvärk. Man kan koka te på roten, men lättast är att köpa den i kapselform.

 

Citronmeliss

Den här är vanlig i våra trädgårdsrabatter. Det gamla namnet hjärtansfröjd antyder dess medicinska verkan, den är toppen vid nervösa hjärtklappningar, oro och ångest. Dessutom smakar den himmelskt gott att dricka som te. Det här är en riktig favorit. Den är riktigt toppen vid lättare depressioner, förkylningar, spänningshuvudvärk och kramper i samband med mens och vid herpesblåsor med! Den här växten kan du få tag på i flera olika former. Testa den formen som passar dig bäst.

Johannesört

Johannesört är allmänt känd för att kunna lindra vid nedstämdhet, oro och ångest. Den kan vara ett bra komplement om man inte vill använda antidepressiva mediciner. Observera att Johannesört bör inte kombineras med andra mediciner eller p-piller, eftersom den kan försämra deras effekt. Och ta den under vinterhalvåret, för man kan bli känslig mot solen. Men, vinterdeppig, utan andra mediciner i kroppen – ja, då är detta en ört i världsklass enligt mig.

Passionsblomma

Traditionellt använd vid oro och tillfälliga insomningsbesvär. Örten kan verka avslappnande, kramplösande och främja naturlig sömn. Finns på hälsokostaffärer. Läs nedan om Anxiety Control som innehåller passionsblomma bland annat.

Kamomill

Denna måste ni bara ha hemma. Jag har nog den i alla tänkbara former som finns, i te, torkade blommor, tinktur, homopatmedel och i oljeutdrag. Den är bra mot typ allt, men det låter ju inte så seriöst att säga. Men ok, mot oro är den allmänt känd och den innehåller ämnen som har kramplösande effekt och har även visat sig kunna ge djupare sömn. Man kan även koka starkt te på den och badda ögonen mot ögoninflammation, kamomill kan även vara bra mot ont i magen och mot mensvärk.

Allt eftersom jag skriver upptäcker jag att jag har en lång lista på favoriter. Lavendel till exempel. Den använder jag mycket som eterisk olja, duttar på kudden för att sova bättre, i diffuser på kvällarna, i princip i alla mina hudprodukter. Den sägs ha en lugnande effekt på huden.

Jag har ju ännu inte hunnit presentera ashiwagandha, som är en storfavorit hos mig, men kvalar bättre in som en ört mot stress. Den kan du läsa mer om här. På min mottagning kan vi i lugn och ro gå igenom tips och råd vid oro eller ångest. Jag är utbildad örtterapeut och har mottagning i Frölunda men erbjuder även telefonkonsultationer vid behov. För att läsa mer om mina tjänster läs här. 

För en del människor som upplever stress, som har svårt att sova och som upplever  att de har en ”överhettad” hjärna kan Anxiety Control® vara intressant. Det kan användas av dig som känner oro och ångest, lätt blir rädd eller stressad av för många intryck och som har svårt att sova. Produkten innehåller en kombination av lugnande ämnen som GABA, magnesium och glycin samt passionsblomma och gullviva som aktiverar GABA-receptorn och ger en lugnande effekt. Glycin och L-glutamin bidrar till djupare sömn och motverkar uppvak. Anxiety Control kan du köpa här.

För att få prata om att finna sitt ”lugn” kan du boka tid hos mig för en avslappnade aromamassage,  en ayurvedisk massage eller en örtterapi-konsultation. Då går vi tillsammans per telefon, på vad som skulle kunna hjälpa din kropp att få tillbaka sitt lugn och det finns flera örter som kan vara passande mot ångest och oro och sömnproblem. Klicka här för att boka

40 thoughts on “Örter mot ångest och oro

 1. Johanna says:

  Har verkligen noll koll på olika örter och växten, så intressent att lära sig lite. kamomill har jag ofta blivit tipsad om då jag ofta har lätt att vakna eller gå i sömnen. Kram <3

 2. Elisa says:

  Kamomillte drack jag länge ett tag för att varva ner och sova bättre. Gott är det också. 🙂
  Har även testat valeriana men minns inte om det gav så mycket effekt.

 3. Herbalista says:

  Hej kamomill är fantastiskt och hjälper mot mycket och lavendel i sängkläderna ( linneskåpet förr i tiden ) var vanligt.

 4. Madelene says:

  Tack för tipsen! Ska ta till mig detta och tänka på det när ångesten kommer och testa detta. Grymt! Inte testat sådant här utan bara receptbelagda

 5. Anna says:

  Vilket intressant inlägg. Jag fick faktiskt tips om kamomill mot utslag kring ögonen för ett par år sedan, så jag kokade te att badda och rengöra med. Tyckte att det gav en viss effekt, men behövde läkarhjälp för att bli av med dem helt. Mot ångest och oro har tyvärr inga naturläkemedel funkat på mig, men det är ju toppen om det fungerar för andra 🙂 Lavendel kan jag dock uppleva som avslappnande, så det har jag i linnevatten och inbillar mig i alla fall att jag sover bättre då 🙂

 6. hanna says:

  Jag dricker alltid kamomill te på kvällen och under mens flera koppar om dagen. Bättre effekt än ipren o värmedyna. Intressant inlägg.

 7. Sandra says:

  Tack för alla goda råd och tips, jag lever ju med oro och ska absolut tänka på dessa örter och se om jag kan köpa in och plantera ?

 8. Herbalista says:

  citronmeliss är toppen, det är riktigt fin medicinalväxt, och den är flerårig så den borde klara sig. Stora kramar

 9. Fnulan says:

  Tack, vilka bra tips!! Jag är bara så rädd att jag blir för trött. Jag åt något som skulle vara lugnande men dom fungerade inte eftersom jag äter antidepressiva. Minns inte vilka det var. Nu tar jag melatonin om jag inte sovit.
  Vad bra att du tar fram bra alternativ.

 10. Hannas krypin says:

  Vilket bra tips olika örter. Tänkte direkt på citronmelissen. Det ska jag sätta i min rabatt. Eller jag tror att jag redan har det förresten. Jag satte ju basilika, oregano och så var det en sort till. Jo men visst var det citronmeliss. Visste inte att den var så bra mot oro och ångest. Om den överlever vintern ska jag verkligen ta tillvara på den! 🙂

 11. Jennysvardag says:

  Vilka bra och nartuliga örter som man kan använda vid ångerst och oro. Kamomill brukar jag dricka ibland på kvällarna. Mest för att det är gott 🙂 dom andra örterna visst jag inte ens om.

 12. Olga says:

  Åh ett inlägg för mig, haha! Jag är en sån där ångestdämpande-junkie så jag hade koll på det mesta förutom passionsblomma, det är något jag måste kolla in ASAP. tack för tipsen!

 13. Herbalista says:

  Det här med barn är alltid så känsligt att ge rekommendationer och eftersom jag inte heller känner barnen, deras eventuella mediciner eller sjukdomar, vågar jag inte ge något direkt utlåtande. De örter jag har presenterat är allmänt kända, väl beprövade örter, flera växter vilt i Sverige. Registrerade biverkningar finns i princip inte på dessa utom Johannesört som jag skrev att med den måste man vara mer försiktig med om man ex. är i solen eller tar andra mediciner. Vad jag däremot kan säga att dricka kamomillte om man är 13 år, enligt min åsikt, väldigt hälsosamt och smakar väldigt gott också. Många föräldrar använder sig av eterisk lavendelolja för att få oroliga barn att sova bättre och slappna av. Med det sagt önskar jag dig en fin dag

 14. Popprinsessan says:

  Å vad intressant! Då det bara är örter borde det väl inte vara någon fara för att ge dessa till barn (13 år), eller vad har du för åsikt om det?

 15. Herbalista says:

  testa gärna, det är väldokumenterade örter, inte nått hittepå-flum. Hoppas du mår bättre snart

 16. Herbalista says:

  Men vad bra, gumman. Kanske något av dessa kan passa dig? Om jag kan hjälpa till blir jag bara glad. Kramar och ta hand om dig

 17. Herbalista says:

  kamomill är toppen, kan kanske vara min favorit. Men så blir jag velig för utan lavendel.. ja du ser.. så håller jag på..

 18. Herbalista says:

  Hej. Vad roligt att du tycker det Ja oftast springer vi i väg direkt till doktorn och får recept på saker som till och med kan få oss att må sämre, utan att tänka på att precis utanför husknuten kan massa nyttigheter finnas. Stora kramar

 19. Sara says:

  Så intressant inlägg. Passionsblommans egenskaper hade jag inte en aning om tidigare faktiskt medan jag känner igen de andra du beskriver!
  Naturliga läkemedel borde egentligen användas bra
  mycket mer än kemiskt sammansatta.

Comments are closed.