Ont i armbågen?

Armbågens uppbyggnad

Armbågen är en komplex sammansatt led bestående av tre stora ben, överarmsbenet (humerus) i överarmen och underarmens två ben, strålbenet (radius) och armbågsbenet (ulnae). Dessa tre ben skapar tre leder som fungerar som en enhet, armbågsleden.

***Inlägget innehåller samarbetslänkar***

Armbågen får sin stabilisering dels av skelettets uppbyggnad och tack vare ledbanden och musklerna runt omkring. Tre stora nerver (Medianus, radialis och Ulnaris) passerar vid armbågen. Det är de här nerverna som styr muskelfunktionen och känseln i underarmen och i handen. Själva rörligheten är stor i armbågen, tack vare att den dels har en gångjärnsrörelse när man böjer och sträcker armen och att den dels har en rotationsrörelse som samverkar med handledens rotation.

Armbågsleden är en Gångjärnsled. En gångjärnsled kan man beskriva som liknande rörelserna blir som hos gångjärnen i en dörr. Gångjärnsleder har ett ledhuvud som är format som en vals och ledpanna med en liknande fördjupning. Ledhuvudet har en styrfåra som motsvarar styrkan i ledpannan. Inuti så finns det strama och starka ligament (kollateralligament) som gör så att kontakten finns mellan ledytorna. Ledkapseln på gångjärnsleders fram- och baksida brukar vara slapp. Andra exempel på gångjärnsleder förutom armbågsleden är knäled och lederna mellan fingerbenen. Rörelserna i en gångjärnsled är flexion och extension.

Även om armbågen är en av de mest stabila lederna i kroppen är frakturer och urledvridning ganska vanliga. Leden kan komma ur läge genom att armbågsbenet förskjuts bakåt, till någon av sidorna eller vid fraktur. Det kan uppstå frakturer i armbågen på flera ställen. De vanligaste typerna av fraktur är att man får en fraktur i nedre delen av överarmsbenet, en fraktur i övre delen av strålbenet eller en fraktur i övre delen av armbågsbenet. Det finns flera stora nerver och blodkärl nära intill armbågsleden och vid fraktur kan de vassa ändarna skära in i nerver och blodkärl, vilket allvarligt kan komplicera tillståndet.

Armbågsproblem

Det är viktigt att ha full rörlighet i armbågen för handens funktion. Om man har nedsatt rörlighet i armbågen påverkar det hela tiden det dagliga livet. Om man inte kan böja armbågen kan handen inte t.ex. knäppa knappar, tvätta sig, äta eller svara i telefon. Om man inte kan sträcka armbågen eller rotera underarmen eller handen kan man inte sträcka sig efter saker eller öppna dörrar exemplvis. När man känner smärta i armbågen brukar det ofta uttryckas som en irriterande smärta lokaliserat till muskelfästena på utsidan av armbågen. Ofta kallas dessa smärtor i armbågen tennisarmbåge eller musarm.

Vid tennisarmbåge upplevs smärta vid böjning av handleden bakåt. Vid musarm känner man allt från ömhet till stickningar och svaghet i själva handleden och armbågsleden. Det är en relativ vanlig smärta, speciellt om man ofta utsätter armen för enformiga rörelser under lång tid. Smärtan drabbar både män som kvinnor, särskilt om man utövar sporter som exempelvis tennis, eller har tunga lyft på sitt arbete. Att få ont i armbågsleden är även vanligt om man arbetar mycket vid datorn. Ofta får även snickare och byggarbetare smärta i armbågen. För att förebygga och motverka smärtan är det viktigt att undvika att låsa armen i obekväma ställningar under längre perioder och regelbunden stretching mellan aktiviteter nödvändigt. Det är viktigt att tänka på under läkningsprocessen att vara försiktig med eller att helt undvika de ställningar och rörelser som orsakat smärtan. Till min mottagning som örtterapeut får jag kunder med inflammation i lederna och smärta i armbågen. Tillsammans kan vi gå igenom övningar, stretchningar och örter och kosttillskott som kan underlätta vid inflammation och värk.

AR-Encap® från Thoren sägs lindra ledvärk och främjar läkning av inflammerade leder. Det kombinerar glukosamin med antiinflammatoriska örter, MSM samt enzymet bromelain. Bromelain är ett enzym som utvinns från ananas. Det minskar svullnad och blåmärken efter kirurgi eller skada och det påskyndar läkning. Gurkmeja och boswellia är antioxidanter och bidrar till ett normalt inflammatoriskt gensvar i leder och muskler. Dessa kapslar kan även hjälpa dig med hälsporre. Läs  mer eller köp AR-Encap här.

Genom att behandla fötternas reflexpunkter för armbågen under min aromamassage kan man behandla vissa besvär i armbågen. För att boka en tid, kan du kontakta mig här.

 

 

 

Referenser: Bok: Sand Olav, Sjaastad V Oystein, Haug Egil, Bjålie G Jan, (2007) Människokroppen (2nd edition), Liber AB s. 221–223, 228

Internet: Källa den här kursen, Basmedicin 30 p. studiematerial på Fonter, Homopati.se

Hämtat den 13 januari 2019 https://anatomifysiologi.se/anatomi/leder/

Hämtat den 14 januari 2019 https://www.handcenter.se/diagnoser/armbage/

Hämtat den 14 januari 2019 https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Tema/Kroppen/Rorelseapparaten/Skelett-och-leder/

Hämtat den 14 januari 2019 https://medibas.se/handboken/kliniska-kapitel/ortopedi/patientinformation/frakturer/armbage-ur-led/

Hämtat den 14 januari 2019 https://www.kry.se/fakta/ont-i-armbagen/