OCM – tvätta ansiktet med olja

clensing oil

OCM är förkortning för Oil Cleansing Method vilket innebär att man använder vegetabiliska oljor som rengöring.

Jag väljer att tvätta ansiktet dels på mig själv, dels på mina kunder i ansiktsbehandlingar och ansiktsmassager med med olja framför löddrande produkter. Att rengöra med olja gör en skonsam rengöring av huden till skillnad från många andra rengöringsprodukter som bygger på tensider (samlingsnamn för löddrande ämnen).

OCM bygger på principen “lika löser lika” och alltså att fett löser fett. Oljan löser upp smink (allt smink innehåller fett) och smuts men lämnar en skyddande hinna på huden. En rengöringsolja är mer skonsam mot hudens skyddande fettsyramantel jämfört med en löddrande tensid.

Olja för OCM

Det är vanligt att blanda egna rengöringsoljor för OCM. Här används många gånger blandningar av ricinolja, mandelolja, sesamolja och kokosolja. Ju högre andel feta oljor du använder desto mer rengörande blir oljan. Därför är det ofta olika recept rekommenderat för olika hudtyper (mer feta oljor för fetare hudtyp och mindre feta för en torr hudtyp). Eftersom olja är inte vattenlösligt, kan du inte skölja ansiktet med vatten för att avlägsna din rengöringsolja. Därför rekommenderas att du i stället använder en rengöringssvamp som hjälper dig att få bort all olja samtidigt som det ger en skonsam daglig peeling och bidrar till en fräsch och ren känsla. Du kan också avlägsna rengöringsoljan med en bomullsrondell om du har en mer känslig hud eller en liten handduk. Det är dock viktigt att svampen/duken som du använder till rengöringen alltid är ren, dvs tvätta den efter varje användning.

Fördelar med OCM – att tvätta ansiktet med olja

  • Det är ett enkelt och snabbt sätt att tvätta ansiktet
  • Tar effektivt och snabbt bort smink, även en vattenfast mascara
  • Olja är en drygare produkt än vatten vilket innebär att en rengöringolja ofta blir ett mer ekonomiskt fördelaktigt alternativ
  • En skonsam metod mot huden. Perfekt för alla hudtyper, kanske extra för en känslig hud som kan ha problem med rengöringssteget annars.
  • Löser/underlättar många hudproblem genom att inte tvätta bort hudens skyddande fettsyramantel så huden kan läkas (fet hy, torr hud, blandhy, eksem, rosacea etc).
  • Många upplever mer lyster och elasticitet i huden

Hos Anette Herbalista kan du köpa Organics by Sara’s rengöringsolja

Vi är återförsäljare av Organic By Sara, och de är även Organics By Saras rengörningsoljor som används i ansiktsbehandlingarna. Vi säljer /använder oss av dessa rengörningsoljorna:

Clensing oil Tee Tree: 

Det är en rengöringsolja som är baserad på olivolja, sesamolja och tistelolja ( en blandning av feta och torra oljor som passar alla hudtyper.). Oljan är berikad med ekologiska eteriska oljor av Tea tree (som verkar renande) samt geranium (verkar talgbalanserande). Den här oljan passar även om du har acne eller fet hud som behöver balanseras.

Cleansing Oil Sensitive Skin:

Samma bas som ovan men utan eteriska oljor, dvs oparfymerad och passar därför den känsliga hudtypen, även barn & baby.

Eye makeup remover: 

En rengöringsolja som är optimerad för att avlägsna makeup runt ögonen. Eye makeup remover är också oparfymerad för att passa att användas nära slemhinnor (ögonen) och är baserad på oljorna jojobaolja, rapsolja och tistelolja som också är oparfymerad och passar därför den känsliga hudtypen, även barn & baby. Denna olja är tunnare/lättare i konsistensen än de andra två cleansing oil och lämpar sig väldigt bra vid den tunna huden vid ögonen.

Vill du veta mer eller köpa egna rengörningsoljor? Kontakta oss för mer information.