Nypon mot trötthet och cancer!

hand full med nypon framför hav och stenar

Nypon är verkligen ett riktigt superbär. Ett enda nypon ger dig hela dagsbehovet av C-vitamin och är bra mot trötthet och cancer!

Hej darlings! Hur är det möjligt att våra svenska buskar fullkomligt svämmar över av dessa fantastiska bär? Med tanke på hur nyttiga de är, borde ju buskarna plockas, nej plundras på en gång tycker jag. Men inte, det finns hur mycket som helst i Göteborg där jag bor.

Nypon går att plocka från augusti/september fram tills våren, även fast nyponen är bruna eller svarta (det betyder bara att vattnet har torkat bort). Nypon från i stort sett alla rosenbuskar går att använda.

Av alla funktioner som C-vitamin har är stärkandet av immunförsvaret och ökat motstånd mot förkylningar, influensa, infektioner och cancer de viktigaste funktionerna.

Jag brukar blanda nypon med lingonsylt (lingon besitter ett naturligt konserveringsämne som gör att nyponen inte blir dåliga). Så tar jag en sked åt mig och mina barn varje dag, ett enkelt och billigt och gott c-vitaminsalternativ.

Nypon i vatten, rör om, så flyter många kärnor upp till vattenytan

Rensa nypon: Det som tar tid är själva utrensningen av kärnorna i nyponen. Jag brukar klämma sönder nyponen och lägga dem i vatten, då flyter många kärnor upp till vattenytan. Kärnorna går att mala sönder i en kvarn och ätas i pulveriserad form.

Du kan även pröva att mixa nyponen i en mixer eller med en stavmixer, kärnorna brukar inte mixas sönder och går på så sätt att sålla bort genom att du passerar massan genom en sil.

Torka nypon: För att torka nypon brukar jag börja med att halvera nyponen, (tips med handskar på för runt nyponkärnorna finns det nämligen ett ludd som kan klia). Sedan torkar jag nyponen i en långpanna i ugnen på 50 grader (ugnsluckan på glänt) i cirka 5–6 timmar, tills skalen är hårda och torra.

Förvara nypon: Nyponen kan du förvara torkade eller i frysen i småbitar.

Nypon har i flera studier visat sig vara effektivt mot smärta och ledvärk. Nyponen är toppen för sin förmåga att lindra smärta genom sin starkt antiinflammatoriska effekt – och många äter tillskott med nyponextrakt istället för smärtstillande vid tillstånd som till exempel ledvärk. Men inte nog med att det är smärtlindrande. Nypon anses även cancerhämmande samt blodtrycks- och kolesterolsänkande.

Jag brukar sätta nypon i min smootihe varje morgon, det är ett hett tips! Vad gör ni med era nypon? Någon som vill dela med sig av något tips?  I så fall skulle jag bli sååå glad.

Visste du att du kan boka tid hos mig för en avslappnade aromamassage eller en örtterapi-konsultation. Då går vi tillsammans igenom per telefon  på vad som skulle kunna hjälpa dig till bättre hälsa. Klicka här för att boka

Ha en fin dag!