Tips mot sockersug!

Sockersug!

Serotoninbrist kan ge sötsug och överätning!

**Inlägget innehåller samarbetslänkar ***

 Jag har många i min närhet som tycker att sockret tar en för stor plats i deras liv. Jag tänkte i detta inlägg skriva om hur viktigt serotonin är för vårat välmående och hur serotoninbrist faktiskt kan ge sötsug, då många av mina kunder frågar just om att få bukt på sockersug.

Serotonin

Serotonin är en signalsubstans i hjärnan, som bildas ur den essentiella aminosyran tryptofan. Serotonin är viktig för att vi ska känna oss glada, lugna, sova gott, ja helt enkelt må bra. Om man har brist på serotonin så kan det visa sig genom exempelvis irritation, missnöje, orolighet och sömnsvårigheter.

Hjärnans serotonintillverkning underlättas när kroppens insulin är hög, exempelvis om man har ätit något sött. Tryptofan som behövs för att tillverka serotoninet finns i många sötade livsmedel, vilket gör att många människor hittar tröts i sötsaker då de känner sig nedstämda eller oroliga.

Men! Tryptofan finns inte i socker! Tvärt om, sockret gör att insulinet snabbt stiger, du känner dig gladare för stunden, men när sedan insulinet snabbt sjunker igen, är humöret nere lika snabbt och med massa onyttigheter i kroppen på köpet. Det dåliga samvetet och irritationen på dig själv för att du återigen inte kunde ” tygla” dig. Aminosyran tryptofan trivs i bönor, blomkål, spenat, ägg, sojabönor, ost, kött, fisk och fågel, paranötter och cashewnötter så dessa livsmedel är bra att inkudera i sin dagliga diet.

Socker förbrukar B-vitaminer

En annan intressant sak är att sockret förbrukar B-vitaminer i kroppen och nu kommer det spännande! Tryptofan, den essentiella aminosyran, som behövs för att tillverka serotonin, kan omvandlas till niacin, vitamin B3, om det finns behov för det. Om man äter massa sött, ja, då känner kroppen behov för att prioritera kroppen syntes av niacin i stället för serotonintillverkligen. Kroppen vill helt enkelt återställa B3 förrådet i kroppen. Så summa summarum, ju mer ” tröst” du söker i sockrig mat, ju sämre kommer du att må. Allt hänger ihop, och det du stoppar in i kroppen påverkar dig, vare sig du vill det eller inte.

Vad göra?

Motion

Serotonin bildas även då man njuter och känner sig nöjd med livet. Gör saker som får dig att må bra. Du ökar din egen serotoninproduktion och du behöver inte söka trösts i mat (som ändå inte tröstar dig) på samma sätt som innan.

Njut även av dagsljuset, det gör oss gott. En timmes promenad under dagen är ett av mina bästa tips för att motverka nedstämdhet och indirekt höja på välbefinnandet. Meditera, lyssna på bra musik, dansa, sjung och unna dig massage.

Ört som ger serotonin?

Från kärnorna av den afrikanska växten Griffonia simplicifolia produceras 5-HTP. 5-HTP (5-hydroxitryptofan) är det närmaste försteget till signalsubstansen serotonin och kan effektivt höja nivån av serotonin i hjärnan. Vill du kan du hjälpa kroppen på traven genom att ta 5-HTP kapslar, 1–2 kapslar, 1–3 gånger per dag. Detta är en av mina absoluta favoriter. Förutom att den kan hjälpa till vid sockersug, så är den känd för dess humörreglerande effekter, likaså att den sägs var bra för sömn, sexlust och aptit. Den kan även hjälpa tarmarnas rörelser. För lågt serotonin kan orsaka depression, magbesvär, oro, ångest, ältande, raseri, överdriven irritation och oförmåga att kontrollera sitt humör.

En annan sak som är kan vara bra att ta vid sockersug är krom. Krom är ett essentiellt näringsämne för människor. Det upprätthåller ett redan normalt blodsocker, det ökar känsligheten för insulin och brukar dämpa sötsug.

Med dessa rader hoppas jag att du fått några tips och råd när det gäller sockersug. För att prata med en diplomerad örtterapeut  kan du boka tid hos mig här. Då går vi tillsammans per telefon igenom tips och råd som skulle kunna fungera för dig för ditt sockersug.

Läs även om blodsocker och kanel här.