Sura uppstötningar och halsbränna

I dagens inlägg kommer vi fördjupa oss i kroppens matspjälkningssystemet och vissa problem som kan uppstå med magen som sura uppstötningar och halsbränna.

***Inlägget innehåller samarbetslänkar ***

Om du har problem med magen, lätt får halsbränna och sura uppstötningar, ofta får ont efter måltid, känner dig uppsvälld och gasig samt eventuellt har problem med allergi eller födoämnesintolerans – kan du behöva mer saltsyra för att hjälpa dig bryta ned maten ordentligt. I dagens inläg kommer vi fördjupa oss mer om magsyra, men spänd eller platt diafragma och sura uppstötningar kan öven ha ett samband, läs om diafragma här.

B.P.P. innehåller både saltsyra och en blandning enzymer som tillsammans bryter ned maten du ätit. Ta en kapsel till varje måltid och förundras över att mage och tarmar för en gångs skull håller tyst! Inget bubblande, gurglande, rapande, pruttande eller gasigt obehag.

Om du använder magsyrehämmande läkemedel (protonpumpshämmare) mot sådana besvär bör du tänka om. Problemet beror oftare på för LITE magsyra än för mycket. För lite magsyra gör att man inte kan bryta ned maten man äter ordentligt vilket på sikt leder till näringsbrist. B.P.P. innehåller både matsmältningsenzymer och saltsyra.

Dålig matsmältning kan leda till magproblem och näringsbrist, speciellt av fettlösliga vitaminer som A, D, E och K. Man kan lättare utveckla allergi och födoämnesintolerans när otillräckligt nedbrutna proteiner absorberas via tunntarmen eftersom kroppen tror att det är främmande ämnen och reagerar med att bilda antikroppar. Detta leder till allergiska reaktioner vid intag av födan. Sk ”läckande tarm” (leaky gut) kan leda till autoimmuna sjukdomar.

Utsöndringen av saltsyra (HCl) i magsäcken har flera uppgifter. Det bidrar till nedbrytningen av protein genom att aktivera pepsinogen till enzymet pepsin. Det gör magsäcken steril genom att döda mikroorganismer man kan ha svalt. Det motverkar för kraftig tillväxt av bakterier i tunntarmen och det bidrar till flödet av galla och enzymer från bukspottkörteln. Saltsyra förbättrar upptaget av en mängd näringsämnen som tex folsyra, B12, C-vitamin, betakaroten, järn, vissa former av kalcium, magnesium och zink.

Folsyra måste omvandlas till sin aktiva form för att kunna användas av kroppen. Detta är en process i flera steg som sker i tarmen och i levern. I de fall där matsmältningssystemet inte fungerar optimalt kan det hända att omvandlingen inte sker tillräckligt ofta för att möta kroppens behov.

Ett stort antal studier har visat att utsöndringen av saltsyra i magsäcken minskar med stigande ålder. Alla slemhinnor i kroppen blir tunnare och torrare med stigande ålder. Överanvändning av syraneutraliserande läkemedel sänker också nivåerna av saltsyra i magen vilket kan leda till sämre förmåga att bryta ned protein. Annan sjukdom samt borttagen gallblåsa försämrar också utsöndringen av magsyra, bukspottsenzymer och galla och kan därför negativt påverka matsmältning och näringsupptag samt leda till besvär som halsbränna, gaser, uppsvälldhet och andra tecken på orolig mage.

B.P.P. innehåller saltsyra (HCl), pepsin och pankreatin vilket är viktigt för de som behöver hjälp att bryta ned protein, kolhydrater och fett för bättre näringsupptag.

Pankreatin är ett namn på en blandning av flera matsmältningsenzymer som produceras av cellerna i bukspottskörteln. Pankreatin består av amylas, lipas och proteas. Produktion och utsöndring av dessa enzymer från bukspottskörteln är avgörande för nedbrytning och absorption av näringsämnen, speciellt fetter.

Läs gärna inlägget mitt tidigare inlägg om probiotika här, det hänger i hop med vår mage.

Lite fördjupning om matspjälkningssystemet:

Matsmältningsorganens viktigaste uppgift är att bryta ner maten. Matspjälkningssystemet består av mag-tarmkanalen och vissa organ som ligger utanför kanalen men som genom utförsgångar tömmer sina sekret, det man kallar för matspjälkningsvätskor, i mag-tarmkanalen. Det är spottkörtlarna, bukspottskörteln (pancreas), levern och gallblåsan som tömmer sina matspjälkningsvätskor.

Mag-tarmkanalen är en ca sju meter lång inbuktning av kroppens utvändiga yta. I båda ändarna av mag och tarmkanalen finns en öppning till omgivningen och det är våra läppar och analöppningen. Själva hålrummet, lumen, tillhör den yttre miljön.

Mag-tarmkanalen består av flera avsnitt:

Munhåla – när man äter eller dricker något kommer födan först in i munnen. Både läpparna och kinderna innehåller muskulatur som tillsammans med tungan bearbetar maten och blandar den med saliv. Saliv innehåller till största delen vatten. I vätskan finns upplösta salter och särskilda ämnen som har till uppgift att fortsätta sönderdela maten. Dessa ämnen kallas enzymer.

Svalget – När födan sönderdelats och når bakre svalgväggen med hjälp av tungans rörelser startar en reflex som leder till att maten sväljs ner. Det är känselmottagare i svalgets slemhinna som skickar signaler till sväljningscentrum i hjärnstammen. Impulser går sedan därifrån till svalgmuskulaturen som drar ihop sig växelvis som en vågrörelse. På så sätt förs födan nedåt mot matstrupen.

Matstrupen– Matstrupens viktigaste uppgift är att transportera maten från munnen till magsäcken. Under hela vägen till magsäcken fortsätter enzymerna från saliven att bryta ner födan.Själva transporten sker genom att musklerna i matstrupen drar ihop sig och slappnar av på ett regelbundet sätt så att vågrörelser pressar maten neråt

Magsäcken- Magsäcken är en behållare där den delvis nedbrutna födan stannar upp för kortare eller längre tid innan den transporteras vidare i små portioner genom resten av mag-tarmkanalen. Magsäcken befinner sig i ständig rörelse eftersom muskulaturen hela tiden omväxlande dras samman och slappnar av. Denna knådning sönderdelar maten ytterligare.

Tunntarmen- har kraftigt veckad slemhinna och dessutom försedd med små utskott, så kallat tarmludd, för att den yta som suger upp näringsämnena ska bli större. På ytan har tarmluddet ett lager tarmceller, som tar upp näring.

Tjocktarmen- Tjocktarmen är en direkt fortsättning av tunntarmen. Den är nästan en och en halv meter lång och dubbelt så tjock som tunntarmen. Bakterierna i tjocktarmen har flera uppgifter. Dels bildar de K-vitamin som kroppen behöver, dels bryter de ner vissa ämnen som matsmältningsenzymerna inte klarat av att bryta ner under passagen genom mag-tarmkanalen.

Ändtarmen- Ändtarmens nedersta del är vidgad och kan därför samla upp en del avföring innan tarmen måste tömmas.

Analkanalen- här pressa avföringen ut.

Hos mig som örtterapeut kan vi prata mer om detta ämne och hur vi kan hjälpa kroppen till bättre hälsa. Välkommen att kontakta mig  om du har frågor eller boka tid via boka direkt. Konsultationen sker per telefon. Läs mer om konsultationen här.

 

 

 

 

Referenser: Bok: Sand Olav, Sjaastad V Oystein, Haug Egil, Bjålie G Jan, (2007) Människokroppen (2nd edition), Liber AB s. 380–382

Internet: Hämtat den 8 februari 2019 https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Tema/Kroppen/Matsmaltning-och-urinvagar/Matsmaltningsorganen/