Magnesium för sömn och träning

magnecium vid träningsvärk

Magnesium är inte bara viktigt i största allmänhet, det är faktiskt livsviktigt. Magnesium krävs för alla energikrävande processer i våra celler, vilket är tja… många.

***Inlägget innehåller samarbetslänkar ***

Från maten vi äter bildar våra celler ett ämne som heter ATP (adenosintrifosfat). Det är kroppens energivaluta kan man säga. Den molekylen används för att överföra energi i de biokemiska reaktioner som äger rum i cellens mitokondrier.
Vi förbrukar nästan vår egen kroppsvikt i ATP varje dygn men vi har inte så mycket. Därför måste ATP hela tiden återbildas kontinuerligt.
Magnesium krävs dels för att fysiskt stabilisera ATP-molekylen, dels för att vara hjälpämne till över 300 enzymer som aktiverar olika reaktioner i cellen. Ett exempel på en sådan reaktion är att kopiera arvsmassa, dvs DNA-replikering. Det här är fundamentalt för att våra celler ska kunna dela sig. Annars skulle vi inte kunna växa, läka eller förnya våra vävnader.

Den här typen av reaktioner sker inuti cellen men magnesium har även viktiga uppgifter utanför cellen.
Magnesium reglerar flödet av elektriskt laddade partiklar (joner) genom cellmembranet och fungerar som kalciumantagonist. Det betyder att magnesium kan hämma nervsignaler som kalcium triggar igång, tex muskelsammandragningar.

Med tanke på hur extremt viktigt magnesium är för så många livsuppehållande processer i kroppen kan det tyckas lite märkligt att det inte är hormonellt reglerat på samma sätt som tex kalcium är. Istället är det ett samspel mellan passivt upptag i tarmen och aktiva magnesiumtransportörer som finjusterar nivån.

Vid ett ökat magnesiumbehov är det främst upptaget ur kosten som ökar i tunntarmen. Om det inte räcker måste magnesium mobiliseras från benmassan vilket är en process som kan ta flera veckor . Magnesiumbrist kan alltså ge märkbara symptom innan kroppen lyckats frigöra tillräckligt med magnesium. På längre sikt innebär ett för lågt magnesiumintag en ökad risk för benskörhet.

Eftersom magnesium finns i klorofyll är gröna bladgrönsaker som tex spenat en god källa till magnesium. Även baljväxter och nötter är rika på magnesium.  Som alltid är kosten A och O till god hälsa och balans men magnesiumtillskott kan också användas som ett mer tillfälligt hjälpmedel i vissa situationer. Oralt tillskott av magnesium hjälper till exempel utmärkt mot förstoppning eftersom magnesium drar till sig vatten och gör avföringen lösare. Det botar förstås inte den ursprungliga orsaken till förstoppningen men kan för stunden vara ett tacksamt, och helt ofarligt, hjälpmedel.

Vid tillfälliga sömnsvårigheter, stresskänsla, oro och hyperaktivitet kan magnesium fungera lugnande och avslappnande. Särskilt god effekt kan man få vid till exempel ett helkroppsbad med magnesiumklorid. De små magnesiumjonerna tar sig lätt igenom huden och man blir inte lös i magen.

Vid muskelkramper, spända muskler, muskelvärk och träningsvärk är transdermalt magnesium också särskilt effektivt för att hjälpa musklerna att slappna av och lindra värken. Spraya huden med magnesiumklorid och massera eller ta ett bad med en ordentlig mängd magnesium upplöst i vattnet.