Spända käkar?

Lider du av spända käkar? Ont att tugga? Huvudvärk? Tinnitus? Gnisslar du tänder? Bruxism? TMD?  Välkommen på en käkledsbehandling hos Anette Herbalista!

TMD

Temporomandibulär dysfunktion (TMD) är ett samlingsnamn på sjukdomstillstånd som drabbar käkleder och tuggmuskler. Studier har visat att uppemot 20 till 40% av den vuxna befolkningen lider av någon typ av bettfysiologisk problematik och det är dubbelt så vanligt hos kvinnor som män. I Sverige har mellan 10 till 15% en långvarig ansiktssmärta och forskning inom området visar att det är ett vanligt problem i samhället.

Bettfysiologisk problematik kan medföra en påverkan på individens livskraft med smärta, funktionsnedsättning och känslor av misslyckande, ångest, depression samt återkommande sjukfrånvaro till följd.

Ansiktssmärta kan uppstå både hos barn och ungdomar som vuxna. Det leder till begränsad gapförmåga, smärta vid tuggning, huvudvärk och muskelsmärta i ansiktet. Ansiktssmärta har rankats som den näst mest frekventa smärtan bland alla typer av långvarig smärta hos barn och ungdomar.

Artralgi

Käkledsmärta kallas även för artralgi.

En av de viktigaste riskfaktorerna till TMD är en muskulär hyperaktivitet som orsakas av Tuggsystemet är ett område som består av tänder, käkben och slemhinna, käkleder och muskler, kärl och nerver, spott- och slemkörtlar, tunga, läppar, gom, öron, kinder, näsa och bihålor och hals. Tuggsystemet är inblandad i många olika saker som att svälja, bita, suga, tugga, tala, kyssa och sjunga. Vid smärta i dessa områden så kan man ha huvudvärk, skadade tänder och smärtor i ansikte och käkleden. Det vanligaste är att man har smärta som är lokaliserad till käkar, tinningar, tänder eller öron. Andra symtom som kan förekomma i käkleden är olika ljud och att man har svårt att gapa och tuggsvårigheter.. Bruxism är det medicinska termen för omedveten tandpressning eller tandgnissling.

Att pressa ihop tänderna innebär en statisk muskelkontraktion som skapar en ökad belastning i käksystemet. Tandgnissling innebär dynamiska muskelkontraktioner, som ger muskeln en viss tid att återhämta sig. Vissa typer av läkemedel kan ge upphov till bruxism, till exempel olika SSRI-preparat och medicinering mot ADHD.  Alla är inte medvetna om att det pressar eller gnisslar tänder och bruxism behöver inte vara farligt eller orsaka symtom hos alla. Till oss på Anette Herbalista kommer det dock flera människor med TMD, ansiktssmärta, ofta spänningshuvudvärk och eller tinnitus till följd. Populära behandlingar vid dessa tillfällen är vår käkledsbehandling samt ansiktsmassage, som ofta brukar ge kunden en stor avlastning redan efter en behandling. Då masserar vi hela käken, utanpå, och inuti munnen (med handskar) och det brukar upplevas mycket välgörande och skönt.

Huvudvärk

Om man har huvudvärk som är förenad med TMD är det ofta en huvudvärk som framförallt lokaliseras till tinningarna. Det brukar spänna och trycka och beskrivs oftast som att man har ett band runt huvudet. Ofta upplevs en sämre käkfunktion, gapsvårigheter och det kan kännas stelt i käken och i tinningen.

Faktorer som kan underhålla eller trigga igång problematiken är exempelvis bruxism, frekvent tuggummituggande, om man biter sig i läppen eller i kinderna, nagelbitning eller tungpressning.  Om man har ett objekt som man stabiliserar med hakan, exempelvis en fiol eller telefon kan det leda till en hyperaktivitet i käksystemet.

 

Information från boken ”Bettfysiologi” skriven av Nikolaos Christidis.