Galla

Gallan är en gul vätska och dess uppgift är att hjälpa tarmarna finfördela fettet från maten. Gallan samlas och koncentreras i gallblåsan. Gallblåsan är formad som ett päron och rymmer 30–60 milliliter galla. Vid pågående matspjälkning rinner den producerade gallan direkt från gallgången ut i tarmen. Vid vila i tarmkanalen är gallgångens mynning i tarmen i huvudsak stängd, och galla rinner in i gallblåsan, där den koncentreras upp till tio gånger.

***Inlägget innehåller samarbetslänkar***

Det är levern som tillverkar gallan och det bildas en halv till en liter galla varje dag. Produktionen av galla pågår kontinuerligt och levern kan därmed göra sig av med oönskade ämnen genom gallan. Gallan bildas i levercellerna.

Gallans innehåll

Gallan innehåller syror, hormoner, vatten, salter och gallfärgämnen och förs till gallblåsan från levern via en av två grenar. Den andra grenen leder ut i tunntarmens översta del, tolvfingertarmen. Det finns en liten ringmuskel vid mynningen som hindrar gallan från att komma in i tolvfingertarmen annat än i samband med att vi äter. Längre ned i tarmen sugs gallsalterna upp och förs tillbaka till levern och kan återanvändas.

Gallsalterna är de viktigaste beståndsdelarna i gallan och de bildas av kolesterol. Gallsalterna recirkulerar mellan lever och tarmen. Gallsalter hjälper till med nedbrytning av fett och absorption av spjälkningsprodukterna. En gallsaltsmolekyl har en fettlöslig och en vattenlöslig del och fungerar därför som en tensid som sänker vattnets ytspänning kring fettklumpar i tarmen. Detta gör att fettet kan sönderdelas av tarmrörelserna till små fettdroppar.

Gallproblem

Utsöndringen av saltsyra (HCl) i magsäcken har flera uppgifter, bland anat att det bidrar till flödet av galla. Saltsyra förbättrar upptaget av en mängd näringsämnen som tex folsyra, B12, C-vitamin, betakaroten, järn, vissa former av kalcium, magnesium och zink.

Ett stort antal studier har visat att utsöndringen av saltsyra i magsäcken minskar med stigande ålder. Överanvändning av syraneutraliserande läkemedel sänker också nivåerna av saltsyra i magen vilket kan leda till sämre förmåga att bryta ned protein. Bubblig mage? Gurglande mage? Rapande, pruttande eller gasigt obehag? Om du använder magsyrehämmande läkemedel mot sådana besvär kan det vara bra att tänka om. Obehaget beror oftare på för LITE magsyra än för mycket. För lite magsyra gör att man inte kan bryta ned maten man äter ordentligt vilket på sikt leder till näringsbrist.

Annan sjukdom samt borttagen gallblåsa försämrar också utsöndringen av magsyra, bukspottsenzymer och galla och kan därför negativt påverka matsmältning och näringsupptag samt leda till besvär som halsbränna, gaser, uppsvälldhet och andra tecken på orolig mage. Många av mina kunder som kommer till mig som örtterapeut med besvär med matsmältningen, exempelvis ont i magen efter måltid, uppsvälld och gasig, samt har problem med allergi eller födoämnesintolerans, brukar jag rekommendera  matsmältningsenzymer och bittra örter.

Örter för galla

Björkblad stimulerar njurarna.

Örter som stimulerar gallaflödet  är exempelvis wild jam, kronärtskocka, maskros och curcumin (gurkmeja), dessa brukar vara bra vid de flesta gallproblem. Att stötta levern  och njurarna är också bra vid gallbesvär. Örter som kan vara bra för njurarna är björk, nässla, gullris eller åkerfräken. Passa på till våren att samla björkblad och nässlor och på min mottagning hittar ni bland annat ett prisvärt underbart åkerfrökente.

Om man har gallproblem kan det vara bra att undvika ägg, kaffe, sura livsmedel och även stekt mat bland annat. I detta inlägg du fått en förklaring om vad är gallan, dess uppgift och hur du kan stötta din egen galla. Om du vill prata djupare om galla eller gallproblem, är du välkommen att höra av dig till mig för en örtkonsutlation. Konsultationen sker per telefon.

 

Gulsot

Vid vissa lever- och gallvägssjukdomar blir huden och ögonvitorna gulfärgade (gulsot). Det beror på att bilirubin läcker från gallvägarna till blodet. Bilirubin är en nedbrytningsprodukt från uttjänta röda blodkroppar.

Fettdiarré, steatorré

Vid gallbrist blir nedbrytning och upptag av kostens fetter ofullständigt, vilket resulterar i fettdiarré (steatorré).

Gallsten

I gallblåsan (gallans lagringsplats) kan I det bildas stenar, det kallas gallsten. Stenarna kan vara så små som gruskorn och så stora som hönsägg. Om en gallsten fastnar i gallgången på väg till tarmarna gör det mycket ont, och man mår illa. Det är mycket ovanligt att barn får gallsten, mestadels är det medelålders personer med övervikt och dåliga matvanor som drabbas.

Passar på att önska en trevlig dag! / Hälsningar Anette Herbalista!

 

Referenser: Bok: Sand Olav, Sjaastad V Oystein, Haug Egil, Bjålie G Jan, (2007) Människokroppen (2nd edition), Liber AB s. 406–407

Internet:

Hämtat den 5 mars 2019 https://www.doktorn.com/artikel/fr%C3%A5n-topp-till-t%C3%A5-levern-gallbl%C3%A5san-och-bukspottsk%C3%B6rteln

Hämtat den 6 mars 2019 https://www.1177.se/Dalarna/Tema/Kroppen/Matsmaltning-och-urinvagar/Matsmaltningsorganen/

Hämtat den 6 mars 2019 https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/galla

Hämtat den 6 mars 2019 https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/gallsten