Fem tips på hur du minskar din stress

Stress stress stress

Många gånger upplever jag att vi är för hårda mot oss själva, vi pressar oss till den yttersta gränsen med många måsten hela tiden.

Visste ni att i Sverige stressar vi mer än något annat land i hela Europa?  Det visade en studie gjord av Europeiska arbetsmiljöbyrån år 2015. Det är ingen vidare bra merit. Dessutom är över 30 000 svenskar är sjukskriva i dag på grund av stressrelaterade sjukdomar! Ska det vara så här?Stress är ett ämne som måste tas på allvar, många människor är stressade och inser det inte själva. Vilka är de faktorer som orsakar så mycket stress idag egentligen?

Vi får mer och mer problem med sömnen, huvudvärk, känner oss lättirriterade och svårare och svårare att koppla av. Ångest och nedstämdheten börjar hägra i vår kropp och så småningom brister det. Vi har försökt hinna med alla möten, alla email, alla sociala aktiviteter men till slut känner vi att nu går det bra inte mera.

Till slut säger kroppen, hjärtan och hjärna ifrån. Vi måste S T R E S S A  av!

Här kommer mina bästa tips på dagliga rutiner som jag själv använder och tycker fungerar bra för att stressa av och gå ner i varv.

Bli din bästa vän!

Du är din allra bästa vän, den du kommer ha hela livet. Trots det faktumet, upplever många att det är en katastrof att vara hemma själv en lördagskväll, helt ensam. Så kände jag förut. Jag hade den snedvridna verklighetsbilden att ju mer social jag var, desto lyckligare var jag.

Visst kan det vara härligt att umgås med vänner, men att umgås med sig själv ska upplevas lika härligt det med. Om det inte är så;  SE TILL att det blir så. Lär dig lyssna på dig själv, dina tankar och din själ, utan allt brus och distraktioner från omgivningen. Prata med dig själv, utforska dig själv. Vad drömmer du om? Vad längtar du efter? Vilka hinder måste du ta dig förbi för att komma dit du vill? Utvärdera dig själv, på ett positivt sätt. Njut av tystnaden, stäng av alla poddar, Tv:n, radion, Spotify och datorer. Lyssna på dina tankar.

Meditera!

Meditation är en uråldrig teknik som alla kan lära sig och det är helt gratis. Den som mediterar går in i ett tillstånd av fullständig avslappning, där både kropp och själ får ro. Det kan vara lite svårt från början, med du lär dig allt eftersom.

När jag mediterar glömmer jag bort mina problem och stressmoment för en stund – och den lugna effekten jag får brukar sitta sitta kvar i kroppen flera timmar efteråt. En del lär sig tekniken snabbt, en del behöver träna några gånger.

Personligen gillar jag att lyssna på guidade meditationer, som du hittar både förslagsvis på Youtube eller på olika ljudbokstjänster online.

Sov tillräckligt!

Det första vi drar ner på då vi är stressade är sömnen. Vi har så många saker vi ska hinna under dygnet och för att hinna lägger vi oss senare och senare. För några år sedan så var det vanligt för mig att gå och lägga mig runt ett på natten och stiga upp kl. fem på morgonen. Jag hade så många saker jag bara måste göra så 4 timmar sömn, det var det jag kunde ” offra”.  Så fel jag hade.

Man bör som vuxen sova minst sex timmar om natten, men gärna 7–8 timmar. Många ” slappnar av” en timme eller två framför tv:n eller på sociala medier, men för att kroppen ska återhämta sig måste även hjärnan vila, vilket den inte gör medans du slösurfar eller kollar på TV. Släck lampan och lägg dig ner och sov!

Träna!

Lär dig respektera hjärnans behov av återhämtning.Träning och rörelse är något av det bästa du kan göra för ditt välmående. Om du konditionstränar ordentligt cirka 30 minuter om dagen, kommer du märka att din kropp kommer att hantera stresshormonerna bättre, ja hela ditt allmäntillstånd och sömn blir bättre.

Personligen hade jag nog varken varit vare sig en bra mamma eller en bra fru om jag inte tränade. För mig är det jätteviktigt, jag känner verkligen hur träningen gör att jag mår bra och blir avslappnad efteråt. Jag tränar också så mycket jag bara kan i skogen, försöker dra nytta av den avslappnade och avstressande miljön som skogen är.                                                                                                                                         

Lär dig säga nej!

Nej, du måste inte vara med på ALLT. Oräkneliga är gångerna jag har gått till en fest för att jag ”måste” gå på den festen för att ” alla” är där, eller att jag har tagit mig en an en arbetsuppgift för att jag ”måste” för att ”det är chansen att visa vad man går för”.

I bland har min kropps skrikit ” Gör det inte” men jag har bara kört på. Men nu vet jag bättre. Jag har lärt mig lyssna på min kropp och jag har lärt mig att säga nej. Utan att linda in mina svar, komma med undanflykter eller förklaringar. Nej tack, helt enkelt.

Att kunna säga nej är lika viktigt som att säga ja. Det är en befriande känsla, från början lite skrämmande, men hälsofördelarna när du är ärligt mot dig själv och dina känslor väger över. Att sitta och våndas över att gå på en tillställning dit du egentligen inte vill gå på, det ska inte du hålla på med. Du ska ägna dig åt saker som får dig att må bra.

Ta hand om dig, lyssna på din kropp. Tillåt inte att stressen tar över dig och din vilja. Koka en kopp gott, lugnande örtte och ta det lugnt! Hoppas att några av mina tips kan hjälpa dig i fall du stressar mycket. I kommande inlägg tänker jag skriva om vilka örter som passar bra för att varva ner och komma till ro.

För att få mer hjälp att finna sitt ”lugn” kan du boka tid hos mig för en avslappnade aromamassage eller en örtterapi-konsultation. Då går vi tillsammans, antingen på min mottagning i Frölunda eller per telefon, igenom under 60 minuter, på vad som skulle kunna hjälpa dig att  få tillbaka ditt lugn. Klicka här för att boka

Ha en fin vecka. /Love love love

8 tankar om “Fem tips på hur du minskar din stress

 1. Lisa says:

  Stress är ett ämne som måste tas på allvar, många människor är stressade och inser inte. Vilka är de faktorer som orsakar så mycket stress idag? Det är bra att läsa dessa typer av artiklar för att bli medveten och inte försämras i den här hektiska världen som vi lever.

 2. Herbalista says:

  Absolut! Att lära sig att säga nej kan vara det svåraste av de fem tipsen jag föreslår! Tack för din kommentar! Ha det fint

 3. Viktor Högnäs says:

  Men vilket inlägg! Väldigt bra ju! Lära sig att säga nej, det är så otroligt viktigt!!

 4. Herbalista says:

  Oj, det lät tufft! man klarar det ett tag, med precis som du skriver, vidare hälsosamt är det inte!
  Ta hand om din kropp, vi har bar en! Kramar

 5. Lovisa melin says:

  Vilket otroligt viktigt inlägg! Jag kombinerar just nu 100% sjuksköterskestudier, jobb 50%, egen häst som rids 7 dagar i veckan och gym 5-7 dagar i veckan. Varför? Jag har fått för mig att man är en bättre person ju mer man hinner med under ett dygn. Inte ett dugg hälsosamt tyvärr. Jag måste hitta saker i mitt liv som gör mig avslappnad!

 6. Lexochlogan says:

  Jag är inne i en stressperiod och måste ta mig ut den, får problem med min vänstersida och det är hemskt, värst är att jag vet att det är pga stress. Men sömn och träning är det som hjälper här

Comments are closed.