Eterisk olja: Basilika

Basilika är ett av Orientens äldsta läkemedel. Eterisk olja från basilika har en färs och kryddig arom, som blir sötare ju mer den avdunstar.

Den har använts i tidig västeuropeisk naturmedicin som botemedel vid bett av ormar, getingar eller bin eller som myggmedel. I dag är den mycket populär som krydda i vår mar, speciellt runt medelhavet och dess läkande egenskaper har lite grann fallit i glömska.

Basilikablad bör om möjligt användas färska, då en del av de aktiva ämnena går förlorade vid torkning. Ämnena i basilikabladen verkar kramplösande och lugnande – förr i världen ordinerades basilika som medel mot hysteri. I den eteriska oljan som jag använder i min aromamassage har så mycket som möjligt av dess välgörande verkan bevarats. Basilika är en riktigt toppenört, den lindrar dålig matsmältning, magont och förstoppning. Den lugnar bröstinfektioner och förkylning och influensa. Dessutom verkar den sårläkande vid utvärtes bruk.

Basilika ingår i min aromamassage och jag säljer även eterisk basilika så att du själv kan avnjuta dess verksamma effekter hemmavid.