Skilland mellan ekologisk och naturligt hudvård

organic by sara

Många gånger pratar man om naturlig och ekologisk hudvård i en och samma mening, någonting som kan göra att man lätt kan tro att dessa begrepp innebär samma sak. Så är inte fallet. Det är skillnad på naturligt och ekologiskt när man pratar om ingredienser.

Naturligt innebär att ingrediensen kommer från naturen och har antingen odlats eller vuxit vilt. Ekologiskt innebär också det, fast här har man specificerat odlingsmetoden, nämligen ingrediensen är odlad enligt ekologiska riktlinjer. Den naturliga ingrediensen kan alltså vara odlad enligt konventionella metoder (med gifter). Det är här det gäller att vara med!

Så vad blir då skillnaden mellan ekologisk och naturlig hudvård? Ja skillnaden här är inte lika solklar eftersom hudvård är en blandning av flera ingredienser. Därför hittar du hudvård A som innehåller 90% naturliga ingredienser och 10% ekologiska, och hudvård B som innehåller 90% ekologiska ingredienser och 10% naturliga.

Vem ska man lita på?

Tyvärr säger kosmetika-lagstiftningen inte hur stor del av produktens innehåll som ska vara ekologiskt för att produkten ska få kallas ekologisk. Ekologisk hudvård är alltså inget kontrollerat begrepp. Det innebär i praktiken att all hudvård som innehåller någon del ekologisk ingrediens kan kallas ekologisk hudvård. Det finns däremot ekologiska hudvårds-certifieringar som ska underlätta för konsumenten. Tyvärr riktar de sig mer mot naturlig hudvård, den största ekocertifieringen ecocert kräver bara 10% ekologiskt innehåll. Detta är alldeles galet tycker jag. Idag när det blir allt trendigare med ekologisk hudvård kommer allt fler företag och märken mer poppa upp på marknaden, både till för-och nackdel. Det är därför jag uppmuntrar dig till att välja en leverantör som du kan lita på, att du vet vad de står för om du inte själv vill lusläsa ingrediensförteckningar.

organic by saraHos Anette Herbalista har vi valt att arbeta med Organic by Sara när det kommer till hudvård i flertalet av våra behandlingar. Det är ett svenskt märke, innehållande ekologiska, kallpressade oljor och eteriska oljor av finaste kvalité. En exklusiv, handgjord serie med få, noga utvalda ingredienser. Produkter som är till för alla, oavsett ålder, kön eller hudproblem. I oljorna finns det bara just de ingredienser som behövs. De innehåller vegetabiliska oljor och eteriska oljor, inget annat. På så sätt får du en balans av olika vitaminer och fettsyror som är essentiella för din hud samtidigt som du får uppfyllas av de himmelska dofterna ifrån de eteriska oljorna.

Anette Herbalista är återförsäljare åt Organics By Sara. Ren skönhet och omtanke i en miljövänlig harmoni. Bättre än så kan det inte bli, om du frågar oss.