Buller påverkar hälsan och tips för blodtryck

 I dag skriver jag om buller och dess negativa påverkan på vårat hjärta!

Inlägget innehåller sponsrad länk.skylt med texten quite zone

Ni som följer min blogg vet att jag är naturfrälst. Jag har precis läst färdigt en rapport från Västra Götalandsregionens Miljömedicinska Centrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset om sambandet mellan grönområden i stadsmiljö och hälsoeffekter.

Buller kan leda till hjärtinfarkt!

I Sverige beräknas buller varje år leda till 800 extra fall av hjärtinfarkt! Buller leder även till 900 fall av stroke och 42 000 fall av högt blodtryck.  ”I en rapport från Västra Götalandsregionens Miljömedicinska Centrum (VMC) vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset beskrivs kunskapsläget vad gäller grönområden och deras relation till hälsa men man har också särskilt undersökt hur det ser ut i Göteborg.

–   Man ser där en klar koppling mellan en ökad andel grönska nära hemmet och en minskad upplevd störning av buller vid samma bullernivå. Detta är viktig kunskap då det kan innebära att de negativa hälsoeffekterna av bullerstörning skulle kunna minskas genom beaktande av närhet till grönska för de boende vid stadsplanering, säger Annika Paladanius, ST-läkare och en av författarna bakom rapporten.”

Tips för hjärtat

Jag tycker det är en väldigt intressant information som jag gärna delar med er. 42 000 fall av högt blodtryck på grund av buller. Det är mycket. Det är många som hör av sig till mig angående hjärtat och då främst att de känner sig missnöjda med sin nuvarande blodtrycksmedicin. Att ge tips och råd utan att ha pratat med personen är vanskligt och kan vara direkt farligt för patienten. Men jag slår gärna ett slag för Q10. Det är ett kroppseget ämne som minskar med åldern, rökning, hård fysisk träning och av statiner bland annat.  Q10 plus är en kombination av koenzym Q10, mineraler, aminosyror samt hagtorn som tillsammans gynnar hjärtat. Det kan vara intressant att känna till Q10 eftersom hjärtceller har en mycket hög ämnesomsättning och behöver CoQ10 som ett hjälpämne för att producera energi. CoQ10 fungerar också som en antioxidant.

Q10

Q10 Plus® innehåller även taurin, en aminosyra som kan upprätthålla normala nivåer av kolesterol eftersom det ombildar kolesterol till gallsyror. Taurin påverkar också hur mycket kalium som flödar in och ut ur cellerna vilket bidrar till att skydda hjärtcellerna och främjar en hälsosam hjärtrytm och ett normalt blodtryck. Brist på Q10 kan orsaka muskelsvaghet och såväl fysisk som psykisk utmattning.

Flavonoidföreningarna i örten hagtorn (Crataegus laevigata) kan stärka blodkärlen och stödja hjärtfunktionen. Hagtorn har också visat sig kunna bidra till att upprätthålla normalt blodtryck och hjärtfrekvens och är en ört som används flitigt av oss örtterapeuter. 

Vill du läsa på mer om Q10Plus kan du göra det här. Just den här sorten vet jag många som är nöjd med.

Det finns mycket information om Q10 på nätet, googla runt om du är intresserad.Och slutligen, en uppmaning till stadsarkitekterna och kommunerna: ha bullret i åtanke då nya bostadsområden planeras och varje gång som grönområden minskar!

För att få tips och råd för att finna sitt ”lugn” kan du boka tid hos mig  för en avslappnade aromamassage eller en örtterapi-konsultation. Då går vi tillsammans, antingen på min mottagning i Frölunda eller per telefon, på vad som skulle kunna hjälpa din kropp till ökad välmående, för både sinne och hjärta. Klicka här för att boka

Ha en fin dag! Vi hörs snart igen!