Om högt blodtryck

Vad är hypertoni?

I dagens inlägg tänkte jag skriva om blodtryck och högt blodtryck. Ungefär en tredjedel av den vuxna befolkningen i Sverige har högt blodtryck. Alla vuxna personer bör någon gång kontrollera sitt blodtryck.

***Inlägget innehåller sponsrade länkar***

Vad är blodtryck egentligen? Blodtrycket är det tryck som uppstår i blodkärlen när blodet drivs från hjärtat ut i kroppen och senare tillbaka till hjärtat. Högt blodtryck, hypertoni, försvårar hjärtats pumparbete och kan vara allvarligt, och i de flesta fall behövs behandling med läkemedel för att sänka blodtrycket effektivt.

För de allra flesta med högt blodtryck går det inte att hitta en enskild orsak till att man har fått högt blodtryck. Det finns flera orsaker som påverkar, som ärftliga anlag, övervikt, stress, ohälsosamma matvanor och hög alkoholkonsumtion. Att dra ner på salt är också rekommenderat.

Blodtrycket kan även öka något vid användning av p-piller. Om man får markant förhöjt blodtryck under användandet är det viktigt att man slutar med p-pillren. När man slutar normaliseras blodtrycket. Det är även konstaterat att kvinnor som får högt blodtryck under graviditeten löper en fyra gånger så stor risk att få hypertoni tio år senare i livet.

Blodtrycket, främst övertrycket, ökar också med åldern. Den här typen av förhöjt blodtryck, som är den vanligaste, kallas primär eller essentiell hypertoni.

Högt blodtryck definieras som blodtrycksnivåer efter upprepade undersökningar:

Definitioner:

  • Blodtryck> 140/90 mmHg (sittande/5 min vila/manschettbredd korrekt)
  • Vid diabetes> 140/90 mmHg
  • Isolerad systolisk hypertoni: Systoliskt BT> 140 mmHg och
    diastoliskt BT <90 mmHg

Ligger det i gränsområdet, kring 140/90 mm Hg, bör man kontrollera det någon gång per år. Patienter med blodtryck> 160/100 mmHg skall, efter försök med livsstilsförändring, erbjudas blodtryckssänkande läkemedel.

Livsstilen påverkar

I alla moderna riktlinjer är basen för blodtrycksbehandling först och främst livsstilsförändringar vad gäller kost och fysisk aktivitet. Ibland kan man komma till rätta med ett lätt förhöjt blodtryck utan läkemedel genom att införa olika livsstilsförändringar. Även om det inte är säkert att förändringarna påverkar själva blodtrycket kan åtgärderna bidra till att andra riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar minskar.

Vid blodtryckssänkande behandling hos människor med högt blodtryck räknar man med att risken för stroke minskar med ungefär en tredjedel och att risken för hjärtinfarkt minskar med drygt en tiondel. Medicinerna sänker bara blodtrycket så länge man tar dem och behandlingen är oftast för resten av livet.

Q10

Det är många som hör av sig till mig angående hjärtat och då främst att de känner sig missnöjda med sin nuvarande blodtrycksmedicin. Att ge tips och råd utan att ha pratat med personen är vanskligt och kan vara direkt farligt för patienten och ingenting som bör rekommenderas. Dock kan ett tips vara att läsa på om Q10. Det är ett kroppseget ämne som minskar med åldern, rökning, hård fysisk träning och av statiner bland annat.  Q10 plus är en kombination av koenzym Q10, mineraler, aminosyror samt hagtorn som tillsammans gynnar hjärtat. Det kan vara intressant att känna till Q10 eftersom hjärtceller har en mycket hög ämnesomsättning och behöver CoQ10 som ett hjälpämne för att producera energi. CoQ10 fungerar också som en antioxidant.

Q10 Plus® innehåller även taurin, en aminosyra som kan upprätthålla normala nivåer av kolesterol eftersom det ombildar kolesterol till gallsyror. Taurin påverkar också hur mycket kalium som flödar in och ut ur cellerna vilket bidrar till att skydda hjärtcellerna och främjar en hälsosam hjärtrytm och ett normalt blodtryck. Brist på Q10 kan orsaka muskelsvaghet och såväl fysisk som psykisk utmattning.

Flavonoidföreningarna i örten hagtorn (Crataegus laevigata) stärker blodkärlen och stödjer hjärtfunktionen. Hagtorn har också visat sig bidra till att upprätthålla normalt blodtryck och hjärtfrekvens och är en ört som används flitigt av oss örtterapeuter. 

 

Gränsområde

I gränsområdet mellan 140/90 och 160/100 beror beslutet på att ta blodtryckssänkande medicin eller inte även på andra riskfaktorer som ålder, att ha hjärt-kärlsjukdom i släkten, diabetes, blodfetter, och rökning. Om man har diabetes och samtidigt högt blodtryck är det mer riskabelt och då får patienten oftast mediciner vid ännu lägre blodtryck än gränsområdet. För den som har diabetes är kontrollen av blodtrycket minst lika viktig, kanske till och med viktigare, som blodsockerkontrollen för att undvika komplikationer. Detta gäller framförallt om man har typ 2-diabetes.

Det övre trycket

Det så kallade övre trycket, det systoliska, är det som bäst förutsäger risken för komplikationer. Det är med andra ord det viktigaste trycket. Det gäller speciellt om personen i är över femtio år.

Varför övertrycket stiger mer med åldern är att blodkärlsväggarna i artären blir stelare. Det avspeglar graden av stelhet men även åderfettning som även ibland kallas åderförkalkning. Artärstelhet heter på medicinskt språk arterioskleros och åderförkalkning för ateroskleros.

Högt blodtryck ökar risken för framför allt stroke men även för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, njursjukdom, demens och försämrad blodcirkulation i benen.

Nu har ni fått lite information om blodtrycket. Var rädd om era hjärtan. För att prata med en örtterapeut angående sitt blodtryck kan du boka tid hos mig för en örtterapi-konsultation.

 

 

Referenser: Bok: Sand Olav, Sjaastad V Oystein, Haug Egil, Bjålie G Jan, (2007) Människokroppen (2nd edition), Liber AB s. 289
Internet:
Hämtat den 30 januari 2019 https://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=127
Hämtat den 30 januari 2019 https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Hogt-blodtryck/
Hämtat den 30 januari 2019 https://www.hjart-lungfonden.se/Sjukdomar/Halsa/Hogt-blodtryck/Behandling-hogt-blodtryck/