Benskörhet; vår stora folksjukdom

Till min mottagning där jag jobbar som örtterapeut får jag en hel del kunder som lider av benskörhet. Benskörhet är även kallat för osteoporos. Hälften av alla kvinnor och en fjärdedel av alla män i Sverige kommer att drabbas av en fraktur som beror på benskörhet och benskörhet räknas idag till en av våra stora folksjukdomar.

***Inlägget innehåller samarbetslänkar  ***

Vad beror benskörhet på?

Benskörhet beror på att balansen mellan nedbrytning och uppbyggnad av ben i kroppen är rubbad, så att mer ben bryts ner än vad som återbildas. Bennedbrytarcellernas aktivitet ökar och gammalt ben bryts ner snabbare vilket gör att det bildas djupare hål i benet än normalt. Det får skelettet att bli skörare och på så sätt sjunker bentätheten.

Osteoporos är en ökad orsak till dödlighet och orsakar en smärtsam fysisk nedsättning bland äldre, speciellt i västvärlden. Vanligast är benbrott i handlederna, höfterna, ryggkotorna eller överarmarna.

Kännetecken

Osteoporos kännetecknas av att skelettet har ett minskat kalkinnehåll och låg benmassa med nedsatt hållfasthet som följd. Skelettet börjar förlora benmassa redan efter 30-årsåldern och fortsätter sedan att göra det livet ut. Beroende på hur man lever går detta olika fort. Jag har läst en studie  där en av studiens mål var att undersöka hur benskörhet minskar om man tränar mycket som ung. Studien följde även yngre män både efter och efter deras idrottskarriärer. Om man som ung man tränar hårt visar studien att bendensiteten ökar markant på flera olika ställen i skelettet.

Men den höga bentätheten från tidigare träning verkar gå förlorad på höft och ryggrad, där visar studien inga långvariga effekter från tidigare fysisk aktivitet. Däremot kunde en högre bentäthet ses hos tidigare idrottare med ett medelvärde av åtta år efter att man avslutad ett aktivt idrottsliv, speciellt lårbenen och överarmsbenen. Studiens visade att badminton gav högre bentäthet än ishockey och över lag var all fysisk aktivitet viktig för att upprätthålla en hög bentäthet under hela livet.

Vår stora folksjukdom

Osteoporos är en tyst sjukdom och benskörhet upptäcks ofta när man får ett benbrott eller en spricka i ett ben. Det är en sjukdom som påverkar det sociala livet och ger minskad livskvalitet och överlevnad. Kostnaderna för samhället gör osteoporos till ett stort folkhälsoproblem. Hälften av alla kvinnor och en fjärdedel av alla män i Sverige kommer att drabbas av en fraktur som beror på benskörhet och benskörhet räknas idag till en av våra stora folksjukdomar. I Sverige sker cirka 70 000 osteoporosiska frakturer årligen, varav ca 18 000 är höftfrakturer och ca 25 000 är frakturer i armarna.

Den totala kostnaden för frakturerna uppskattas vara så hög som 5,6 miljarder kronor per år (2007), vilket var cirka 3,2% av den totala vårdkostnaden i Sverige.

Studien tar även upp att det är viktigt att man får tillräckligt med kalcium och D-vitamin för att kunna bygga upp ett starkt skelett och rökningens negativa påverkan på skelettet.

Det är viktigt att upprätthålla en god nivå av D-vitamin genom alla åldrar, redan från fosterutvecklingen. D-vitamin påverkar många viktiga funktioner i kroppen som bland annat benbildning, hjärta och cirkulation, immunförsvar och nervbildning. För äldre över 75 år, mörkhyade människor och för människor på högre breddgrader där det inte är sol året om, är det viktigt att få tillräckligt med D-vitamin under vinterhalvåret. Under 2018 uppdaterade Livsmedelsverket i Sverige sina rekommendationer för intag av D-vitamin.

Benstommens celler har behov av näring precis som alla celler i våra kroppar. Det näringsämne som är viktigast att få in i benceller är kalcium. För att styra in kalcium till bencellerna använder kroppen bla. magnesium samt K- och D-vitamin. Thorne har därför skapat en produkt som heter Basic Bone med just dessa näringsämnen i lättupptagliga former och i rätt inbördes balans för optimalt upptag i rätt celler.

Vill du prata benskörhet med en örtterpeut?  Då är du välkommen att kontakta mig.