Örter vid ångest och oro

bild på en stressad, ångesfylld kvinnas halva ansikte

Ångesten komma i flera olika former och i flera olika styrkor. Ångest kan göra så att vi ”skärper” oss och presterar ännu bättre, men den kan även göra så att livet känns som ett fängelse och stressar vår kropp med kortisoldysreglering som följd. Men även om ångestens styrka är varierande, kan vi slå fast i att ångesten är lika oinbjuden till vår kropp. Oberoende i vilken form den hälsar på.

Flera av mina läsare har kontaktat mig med önskemål om tips för lugnande örter vid ångest. Dagens inlägg handlar därför om örter med en lugnande och rogivande effekt.

**Inlägget innehåller samarbetslänkar***

Passionsblomma

Traditionellt använd vid oro och tillfälliga insomningsbesvär. Örten kan verka avslappnande, kramplösande och främja naturlig sömn.

närbild på hand som plockar valeriana
Valeriana, eller vänderot som den heter på svenska.

Valeriana

Det är en välkänd ört för att lugna nerver och ångest och du kan även använda den för att sova bättre. Den rekommenderas även vid mensvärk. Man kan koka te på roten, men lättast är att köpa den i kapselform.

 

Citronmeliss

Den här är vanlig i våra trädgårdsrabatter. Det gamla namnet hjärtansfröjd antyder dess medicinska verkan, den är toppen vid nervösa hjärtklappningar, oro och ångest. Dessutom smakar den himmelskt gott att dricka som te. Det här är en riktig favorit. Den är riktigt toppen vid lättare depressioner, förkylningar, spänningshuvudvärk och kramper i samband med mens och vid herpesblåsor med! Den här växten kan du få tag på i flera olika former. Testa den formen som passar dig bäst.

Johannesört

Johannesört är allmänt känd för att kunna lindra vid nedstämdhet, oro och ångest. Den kan vara ett bra komplement om man inte vill använda antidepressiva mediciner. Observera att Johannesört bör inte kombineras med andra mediciner eller p-piller, eftersom den kan försämra deras effekt. Och ta den under vinterhalvåret, för man kan bli känslig mot solen. Men, vinterdeppig, utan andra mediciner i kroppen – ja, då är detta en ört i världsklass enligt mig.

Kamomill

Denna måste ni bara ha hemma. Jag har nog den i alla tänkbara former som finns, i te, torkade blommor, tinktur, homopatmedel och i oljeutdrag. Den är bra mot typ allt, men det låter ju inte så seriöst att säga. Men ok, mot oro är den allmänt känd och den innehåller ämnen som har kramplösande effekt och har även visat sig kunna ge djupare sömn. Man kan även koka starkt te på den och badda ögonen mot ögoninflammation, kamomill kan även vara bra mot ont i magen och mot mensvärk.

Allt eftersom jag skriver upptäcker jag att jag har en lång lista på favoriter. Lavendel till exempel. Den använder jag mycket som eterisk olja, duttar på kudden för att sova bättre, i diffuser på kvällarna, i princip i alla mina hudprodukter. Den sägs ha en lugnande effekt på huden.

Ashiwagandha  är en storfavorit men kvalar bättre in som en ört mot stress än rent mot ångest.

 

Vill du ha mer konkreta tips och råd vid oro eller ångest?Jag är utbildad örtterapeut och erbjuder inviduella telefonkonsultioner. Vid en örtterapi-konsultation går vi tillsammans per telefon, på vad som skulle kunna hjälpa din kropp att få tillbaka sitt lugn och det finns flera örter som kan vara passande mot ångest och oro och sömnproblem.

Bor du i närheten av Göteborg kan du boka in en avslappnade aromamassage eller en ayurvedisk massage, båda massagerna är välgörande och sker i avslappnade, stilla miljö, perfekta för att få dig att varva ner och slappna av.