Abhyanga massage hemma

Abhyanga är en mjuk ayurvedisk helkropps-massage med väldoftande varm ekologisk olja. Behandlingen utförs med systematiskt lugnande, svepande rörelser och med ett relativt lätt tryck och är djupt avslappnande både för kropp och sinne. Inom den mångtusenåriga läkekonsten ayurveda är Abhyanga något som rekommenderas som en daglig rutin och anses mycket helande både för kropp och själ.

Massagen är stärkande för nervsystemet och cirkulationen samt bidrar till ökad vitalitet. Muskler och leder mjukas upp vilket gör att massagen lämpar sig extra bra vid stress, stelhet och frusenhet. Värmen, oljan och rörelserna renar kroppen från slaggprodukter och balanserar lymfsystemet och det endokrina systemet. I vävnader under huden neutraliserar oljan fria radikaler och hjälper huden att bli mer vital och ungdomlig.

Den varma oljan har den unika förmågan att tränga in i alla hudlager och det är ekologisk kallpressad sesamolja som anses som den absolut bästa oljan att använda.

Så här gör du en Abhyanga oljemassage: (hela massagen tar ungefär 15–20 minuter)

Värm upp oljan till en varm och behaglig temperatur. Vattenbad eller djupare aromalampa är lätta metoder att använda hemma.

Börja med huvudet och massera in i hårbotten. Här är det bra att ta god tid på dig eftersom huvudet är en av de viktigaste kroppsdelarna i massagen. Massagen hjälper oss att lugna ner ett stressat och oroligt sinne. Oljan är välgörande mycket både håret och hårbotten.

Sedan masserar pannan, kinderna och hakan med mjuka, lugna rörelser. Fortsätt till öronen, halsen och nacken. Vidare till övre rygg och bröst med handflatan, långa svepande rörelser. Över hjärtat masserar du med lätta cirkelrörelser.

Massera in oljan med kraftiga längsgående tag på armarna och med cirkelrörelser vid lederna. Massera inuti handflatorna och massera varje finger var för sig.

Mjuka cirkelrörelser över mage och bröst. Över bröstbenet kan du göra långsamma rörelser upp och ned. Massera sedan så mycket du når av rygg och ryggrad.

Gå vidare ner till benen och massera in oljan med långa rörelser över de stora musklerna och cirkelrörelser över alla leder. Alltid i riktning mot hjärtat.

Sist masserar du fötterna. Liksom huvudet är detta en viktig kroppsdel som du ska ta god tid på dig att massera.

Kom ihåg att inte stressa när du gör Abhyanga självmassage och ägna gärna extra uppmärksamhet till eventuella besvärområden på kroppen.

Låt gärna oljan vara kvar på huden en stund innan du duschar. Att ta en varm dusch efter massagen är en viktig del av behandlingen då värmen hjälper oljan att tränga in i huden. Om möjligt är det bra att undvika att använda tvål på kroppen. För att underlätta att få bort oljerester i håret rekommenderar jag att först schamponera in schampot i torrt hår innan det blöts.

Oljan som rekommenderas i denna massage är färdigmognad eko sesamolja. Det betyder att oljan har blivit uppvärmd till lite över 108 grader. När oljan är mognad så kan den lättare tränga ner i huden på ett mer effektivt sätt. Annars går du miste om den fulla effekten av abhyanga-massagen. Mogna oljan kan du göra själv hemma med hjälp av termometer eller om du hellre vill köpa färdigmognad olja på nätet. Oljan värms upp i båda fallen till behaglig temperatur vid varje massagetillfälle.

Härlig njutning!