Hjälp vid mensvärk och PMS

Vad är PMS?

**Inlägget innehåller samarbetsslänkar**

PMS eller premenstruellt syndrom kallas de besvär man kan känna av runt ägglossning och fram till mens. Vanliga PMS-besvär är humörsvängningar, irritation, raseri, oro, ångest, dålig självkänsla och depression.

Är det någon som känner igen att över en natt kan man svälla upp två storlekar, magen känns som en stor rund badboll och en mensvärk från hell kan knocka en totalt, så till den grad att man tvingas att sjukskriva sig från jobbet?

Kamomillte, bra mot magkramper och mensvärk bland annat.

Så här har många kvinnor det, månad efter månad, år efter år. Det är tragiskt… Men det behöver inte vara så! Det finns massa med hjälp att få, detta blogginlägg är bara ett av många inlägg jag kommer göra om detta tema, som jag brinner så starkt för. Jag vill hjälpa mina medsystrar! Varför? För det är du värld! Det finns bra hjälp att få. I mitt jobb som örtterapeut  träffar jag många kvinnor med PMS-problem och här har jag sammanfattat en del av mina kunskaper och tips vid PMS.

Progesteron, GABA och serotonin

Studier har visat att PMS-besvär har en koppling till låga nivåer av progesteron, låga nivåer av signalsubstansen GABA samt lågt magnesium. GABA är kroppens mest lugnande signalsubstans. Vitamin B6 och zink är hjälpämnen som behövs för att GABA ska kunna bildas. GABA som tillskott är lugnande och kan passa bra för dig som känner dig mycket uppstressad, har svårt att tänka klart för att du känner dig så stressad, har problem med irritation eller raseriutbrott, ångest eller oro. GABA brukar vara mycket uppskattat bland mina kunder.

Andra studier har även visat att serotonin är inblandat då kvinnor med PMS har visat lägre nivåer av serotonin under PMS-fasen jämfört med andra tidpunkter i sin cykel. Serotonin är en lugnande signalsubstans som bland annat reglerar humör, sömn, sexlust och aptit. Det reglerar även tarmarnas rörelser. För lågt serotonin kan orsaka depression, magbesvär, oro, ångest, ältande, raseri, överdriven irritation och oförmåga att kontrollera sitt humör. Vid tex långvarig stress, depression, ångest, PMS och IBS kan serotoninet vara lågt.

Själv har jag fått bukt på min egen PMS med hjälp av att jag under 10 dagar i månaden tillför bioidentiskt progesteron till min kropp, som jag köper här, och är jättenöjd. Jag äter även örter som tillför serotonin, det finns flera olika men själv  använder jag denna.  Det är en riktig stor favorit hemma hos mig. En av mina toppörter faktist. Bra vid stress, PMS, nedstämdhet mm.

Magnecium är det också många som tar vid PMS. Många magneciumtillskott gör att man blir lös i magen, så jag använder mig av ”slow release technique” vilket innebär att tabletten är en depåtablett som utsöndrar magnesium långsamt under en längre tid för att undvika att man blir lös magen.Anledningen till att man kan bli lös i magen av magnesiumtillskott är att magnesium drar åt sig vatten. Jättebra om man har förstoppning men inte så bra om man vill absorbera magnesium till fördel för hela kroppen. Genom att tabletten löser upp sig långsamt får man ett jämnt och mer effektivt upptag av magnesium. Jigsaw Magnesium har ”slowe releasee technique” och är ett mycket bra magnecium.

Räddaren i nöden

En PMS-lindrande kombination av B6 och örter som wild yam, vitex och dong quai som traditionellt använts mot PMS och cykelrelaterade besvär är PMS-support. Av mig får den 10 poäng av 5 möjliga! Den innehåller Vitamin B6 är ett hjälpämne för många viktiga signalsubstanser, bla serotonin, GABA och dopamin. Hur kan det rymmas så mycket välgörande i en enda burk?? Magi??
Vitex är en adaptogen som kan påverka hypofysen och modulera utsöndringen av LH vilket främjar progesteronbildningen efter ägglossning. Vitex kan även påverka utsöndringen av det mjölkbildandet hormonet prolaktin.
Wild yam har traditionellt använts mot magbesvär och cykelrelaterade besvär för kvinnor i alla åldrar.
Dong quai är en kramplösande ört som används inom traditionell kinesisk medicin för att öka cirkulationen till livmoder och äggstockar vilket kan bidra till en jämnare menscykel. Harört är hjälpsamt för levern och kan bidra till en bättre omsättning av östrogen.
Passionsblomma är lugnande och smärtlindrande.

Så ni hör, vilken suverän blandning eller hur? Man tar 1-2 kapslar, 1-2 gånger per dag under de två sista veckorna i cykeln. Om du har en längre cykel kan du också ta preparatet lite längre totalt sett. Enkelt, men enligt mig, och många andra, otroligt verksamt.

Det finns många örter du kan dricka som te för att underlätta exempelvis menssmärtor.

Här kommer tips på 3 vanliga örter mot mensvärk / PMS

Kamomill – kramplösande, muskelavslappnande och lugnande. Drick te på kamomill och använd det gärna utvärtes också, lägg en varm handduk på magen indränkt i kamomill-te.

Salvia –sammandragande och man har bevisat att den lindrar menstruationsrelaterade smärtor, huvudvärk och magsmärtor.  Salvia förebygger vätskeretention och är en bra ört att använda vid rikliga blödningar.

Daggkåpa – En mild hormonreglerande ört som lindrar menssmärta, dämpar PMS och klimakteriebesvär. Särskilt roten innehåller blodstillande och sammandragande garvämnen. Den lugnar och lindrar kramp och är en bra ört mot i princip alla former av underlivsbesvär.

Jag kommer även att skriva om progesteron och serotoninets inflytande i vår kropp, men det får bli ett annat inlägg. Hos mig som örtterapeut kan man få mer hjälp om man lider av pms.  Då går vi tillsammans, antingen på min mottagning i Frölunda eller per telefon, igenom vad som skulle kunna hjälpa dig till bättre hälsa. Klicka här för att boka  din tid. Varmt välkommen.

Ha en fin dag! Kram

6 tankar om “Hjälp vid mensvärk och PMS

 1. Herbalista says:

  Ja de går att blanda dessa. Kamomill är kramplösande- lugnande för magen med. Mindre kaffe, helst inge kaffe alls, samt kost och stressreducering kan också vara bra att överväga.

 2. Aida says:

  Hej!
  Tror du att det går bra att blanda gåsört, daggkåpa och röllika i en te blandning för mensvärk? Eller vilka örter skulle du rekommendera i en sådan blandning. Jag har skördat och torkat gåsört och daggkåpa än så länge.

  Tack !

 3. Herbalista says:

  Hej, ja jag brukar dricka avkok på bladen. De finns även att få i olika tinkturer eller som homopatmedel. Hur mycket man ska dricka beror på hur symtomen är. Vid mensvärk kan exempelvis en kopp te på kamomill göra att kramen i magen släpper på en gång. Kraftiga blödningar skulle jag dricka daggkåpa under hela mensen. Jag öppnar snart min mottagning om du vill kontakta mig för en mera specifika råd.

 4. Pia Petersen says:

  Hej dessa 3 kvinnoörter är det bladen man gör avkok på och dricker som te? Och hur mycket skall man dricka?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 + tre =