3 vanliga örter som hjälper vid mensvärk och PMS

Vad är PMS?

PMS eller premenstruellt syndrom kallas de besvär man kan känna av runt ägglossning och fram till mens. Vanliga PMS-besvär är humörsvängningar, irritation, raseri, oro, ångest, dålig självkänsla och depression.

Hello darlings. Är det någon som känner i gen sig att över en natt kan man svälla upp två storlekar, magen kan kännas som en stor rund badboll och en mensvärk från hell kan knocka en totalt, så till den grad att man tvingas att sjukskriva sig från jobbet? Hands up på den.

Kamomillte, bra mot magkramper och mensvärk bland annat.

Så här har många kvinnor det, månad efter månad, år efter år. Det är tragiskt… Men det behöver inte vara så! Det finns massa med hjälp att få, detta blogginlägg är bara ett av många inlägg jag kommer göra om detta tema, som jag brinner så starkt för. Jag vill hjälpa mina medsystrar! Varför? För det är du värld! För jag har gått från att vara totalt knockad strax före mens till att må som en blomma, det finns hjälp att få.

Progesteron

Studier har visat att PMS-besvär har en koppling till låga nivåer av progesteron, låga nivåer av signalsubstansen GABA samt lågt magnesium. Andra studier har även visat att serotonin är inblandat då kvinnor med PMS har visat lägre nivåer av serotonin under PMS-fasen jämfört med andra tidpunkter i sin cykel.

Själv har jag fått bukt på min egen PMS med hjälp av att jag under 10 dagar i månaden tillför bioidentiskt progesteron till min kropp, det har reducerat min mensvärk till noll. Jag köper mitt progesteron här, och är jättenöjd. Jag äter även örter som tillför serotonin, det finns flera olika men själv  använder jag denna. 

Det finns många örter du kan dricka som te för att underlätta exempelvis menssmärtor.

Här kommer tips på 3 vanliga örter mot mensvärk / PMS

Kamomill – kramplösande, muskelavslappnande och lugnande. Drick te på kamomill och använd det gärna utvärtes också, lägg en varm handduk på magen indränkt i kamomill-te.

Salvia –sammandragande och man har bevisat att den lindrar menstruationsrelaterade smärtor, huvudvärk och magsmärtor.  Salvia förebygger vätskeretention och är en bra ört att använda vid rikliga blödningar.

Daggkåpa – En mild hormonreglerande ört som lindrar menssmärta, dämpar PMS och klimakteriebesvär. Särskilt roten innehåller blodstillande och sammandragande garvämnen. Den lugnar och lindrar kramp och är en bra ört mot i princip alla former av underlivsbesvär.

Jag kommer även att skriva om progesteron och serotoninets inflytande i vår kropp, men det får bli ett annat inlägg. På min mottagning kan man få mer hjälp om man lider av pms. Här kan man boka tid för en konsultation om man vill.

Ha en fin dag! Kram

4 tankar om “3 vanliga örter som hjälper vid mensvärk och PMS

  1. Herbalista says:

    Hej, ja jag brukar dricka avkok på bladen. De finns även att få i olika tinkturer eller som homopatmedel. Hur mycket man ska dricka beror på hur symtomen är. Vid mensvärk kan exempelvis en kopp te på kamomill göra att kramen i magen släpper på en gång. Kraftiga blödningar skulle jag dricka daggkåpa under hela mensen. Jag öppnar snart min mottagning om du vill kontakta mig för en mera specifika råd.

  2. Pia Petersen says:

    Hej dessa 3 kvinnoörter är det bladen man gör avkok på och dricker som te? Och hur mycket skall man dricka?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

tretton + tolv =